IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте тиктакащи бомби в бъдещето на Гърция

Правителството трябва да прокара редица реформи, всяка една от които обаче се оказва сериозно предизвикателство

08:03 | 14.12.15 г. 34
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Приватизацията

През юли правителството обеща „значително увеличаване на приватизационната програма“, за да се генерират постъпления от 50 млрд. евро. Засега има малко доказателства за постигнат прогрес, въпреки че официалните представители настояват, че споразуменията за продажба на пристанища и местни летища са почти завършени.

Георгиос Чулиаракис, заместник-министър на финансите, казва, че правителството ще създаде „подробен план за действие“ за продажбата на държавни активи до средата на този месец, но че правилата ще забраняват т.нар. „спешни продажби“. За съжаление, предвид състоянието на гръцката икономика всички продажби реално са спешни.

Нещо повече, Чулиаракис предлага метод, който ще определя стойността на държавните активи на база какво биха стрували, ако икономиката не е в дълбока дупка. Ако правителството обаче не понижи очакванията си, темпът на приватизацията ще продължи да разочарова кредиторите.

Капиталовият контрол и банките

Вече има много вицове за това колко акции на гръцки банки може да си купиш на цената на едно билетче за метрото. Ако си гръцки данъкоплатец обаче, това никак не е смешно. Парите, които правителството вложи в банки, реално ги няма. Акциите на Piraeus Bank, например, се търгуват на цена от 65 цента. Преди година те струваха 134 евро. Пазарната капитализация на банката е спаднала до 39 млн. евро от 8 млрд. евро.

По време на пика си от септември 2009 г. гръцките банки държаха депозити за почти 240 млрд. евро. От избухването на кризата насам почти половината от тези пари са напуснали финансовата система, изчезвайки или под матраците, или в чуждестранни сметки. Освен ако част от тези пари не се завърнат, банковата система ще остане разцепена и крехка.

Правителството тъкмо приключи третия етап от рекапитализацията на банките. Официалните представители се надяват да няма нужда от още капитал, но нито един не е особено сигурен в това. След вдигането на капиталовия контрол вложителите ще изберат дали да доверят парите си на местната финансова система.

Облекчаване на дълга

Добрата новина е, че гръцките представители са прагматично настроени към това, което може да се постигне по отношение на облекчаването на дълга. Не толкова добрата новина е, че те все пак искат да се върнат от Брюксел с нещо, което могат да продадат на избирателите си. Вместо да натиска за отписване на част от номиналната стойност на дълга - „постригване“ по жаргона на пазара на облигациите, правителството на Гърция вероятно ще приеме забавено изплащане на главницата, макар да иска и още по-ниски лихвени проценти. (Един от министрите дори казва, че Международният валутен фонд им прави лоша услуга, призовавайки за постригване.)

В случай че се постигне напредък по лошите заеми, продажбата на държавни активи и пенсиите, кредиторите на Гърция ще трябва да се съгласи с облекчаване. Но ако избухнат нови конфликти между страната и кредиторите, може да се наложи правителството да приеме, че няма да има облекчаване на дълга – и някак да убеди вече разочарованите си избиратели те също да приемат този провал.

За повечето участници на финансовия пазар рискът от нова гръцка криза е голям в списъка с „известните неизвестни“ през 2016 г. Всичко може и да се нареди. Определено е очевидно, че гръцките представители погледнаха към бездната и решиха, че предпочитат ограниченията на членството в еврозоната. Но при наличието на толкова много политически мерки, които трябва да бъдат приложени за толкова кратко време, би било твърде рано да забравим думата „Grexit”.

Всичко за ситуацията в Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

30
rate up comment 4 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Водещият причинител на гръцката криза е сгрешена парична система.Ако не се допускаше тази държавна грешка Гърция нямаше да има сегашни дългове.С преустановяване на тази държавна грешка ще се прекратят сегашни стопански трудности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 1
vgs
преди 8 години
(Продължение на 31)Разбира се тук идват другите "участници" - кредитополучателите. (Гражданите с депозитите се "спасиха" благодарение на рефинансирането.)Процентът на невърнати кредити в Гърция е (бих казал значително) по-голям. Колко - това никой не знае точно. Много от кредитите, които не се водят необслужвани, са разсрочени (до 40 години!), а други са "маскирани" под всякакви форми (плащат се нередовно само лихви, или ...), но се водят обслужвани. Така, че сега играта е да се "запазят" респ. "спасят" кредитополучателите (това са част от същите "спасени" депозанти, но в друга роля).Може би възелът с плащането на "сметката" на Гърция ще започне да се разплита с банките или поне това ще бъде индикатор как ще се развива "действието" по нататък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 0
vgs
преди 8 години
Ясно е че Гърция го играе като клиент в ресторант, който ще прави "бомба" (ще се "измъкне" без да плати). Само, че сметката е вече такава, че не може да се "измъкне" (много погледни са "приковани" към нея) и минава на варианта да чака, докато ресторанта се "запали". (има доста запалими материали наоколо, а се разхождат разни хора със запалени факли, а иконструкцията е лесно горима.) Всеки път когато сервитьора (даже и салонния управител) дойдат да поискат сметката, те "поръчват" още, защото така отлагат плащането. В момента (от "персонала на ресторанта") са на етапа как да съкратят този процес и/или да получат "частично плащане".Що се отнася до гръцките банки те отдавна (де факто) са фалирали. Само, че те са толкова рефинансирани от европейски структури (ЕЦБ, фондове за стабилизации, ликвидности, ...) и през гръцката ЦБ, че техният фалит е проблем на тези структури и на гръцката държава (а не на акционерите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Че то и аз да имах кредит в гръцка банка и аз нямаше да го плащам, освен ако не ми е изпила чавка акъла. 48% необслужвани кредити. С напълно реалната тенденция много скоро да станат 100%. И ко праим тогава? Да видим по какъв точно начин ще се съберат парите от 100% от длъжниците. Въобще не вярвам да има такъв начин.----Аз пак да попитам простичко: защо бе джанъм, защо ги раздаваха тия кредити на по 90% финансиране, на "бай Иван" дето преди кредита е имал 1000 лв в джоба? Ей това - НЕ мога да си го обясня и не мога! Ако съм банкер, никога, ама никога няма да дам заем, който е повече от това, което мога да му взема до заема. съща така - никога не бих дал заем, вноската по който е по-голяма от 15-20% от чистият доход. А какво беше 2007-2008 - вноска/доход - допустимо 60%!!! Та това е 100000 % невъзвращаем кредит!Питам - защо го правеха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 1
Mito Karamitov
преди 8 години
хахах ти верваш на БНБ че са 24%*** си още от техния доклад за фалита на КТБто пишеха че средно са 35% от преди 1 годинасега сигурно са колкото гръцките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
Mito Karamitov
преди 8 години
хахах ти верваш на БНБ че са 24%*** си още от техния доклад за фалита на КТБто пишеха че средно са 35% от преди 1 годинасега сигурно са колкото гръцките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 1
Lucifer
преди 8 години
....еееех, ако знаеше само колко много ми се искаше да си прав....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 10
studioaa
преди 8 години
Още не късно за нас, да не върнем на правилния път - или пътят на независимата държава. ЕС е пред крах, а това ще се отрази много добре на цяла Европа, както и на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 8 години
ако ме питаш какво искам то е ясно че като не ставаме за швейцария на балканите то поне да си бяхме останали българия на балканите но май и това е вече невъзможно--съгласен съм с това. БЕШЕ възможно. В годините 90-2000 някъде сбъркахме пътя. Тогава беше възможно, защото населението все още имаше пари преди оня обир. От тогава насам сме на подаяния и скачаме според тоягата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 8 години
не е нужна Ванга за да знаем, че няма империя, която не се е разпадала рано или късно. Просто факт от хилядолетна история на модерния човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още