IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Гърция започват серия от протести срещу пенсионната реформа

Синдикатите договориха национална стачка, планирана за 4 февруари

10:21 | 16.01.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Правителството в Гърция ще се изправи срещу серия от протести заради пенсионната реформа, като за 4 февруари се планира национална стачка, съобщава Катимерини, цитиран от телевизия Bulgaria ON AIR.

Това бе договорено в петък, 15 януари, от двата основни синдиката в Гърция – GSEE и ADEDY.

Техническата камара в Гърция обяви в петък, че строителите ще стачкуват следващата седмица, а фермерите също планират блокиране на пътищата в следващите дни преди протеста в Атина на 28 януари.

Юристите, които вече стачкуваха тази седмица, ще продължат протеста си до 22 януари, а служителите на гражданските информационни центрове /KEP/ решиха пък да излязат на протест два дни по-рано.

Синдикатът на държавните служители ADEDY планира за събота, 16 януари, по обяд демонстрация на площад Омония в центъра на Атина.

Представители на ADEDY се срещнаха в петък с делегация на GSEE и решиха да организират втора национална стачка откакто СИРИЗА бе преизбрана на власт през септември. Стачката ще бъде в началото на февруари.

В изявление GSEE нарече правителствената политика „бедствие за икономиката и обществото“.

Предложението на правителство цели да се избегнат непосредствените съкращения на пенсиите, което не се харесва на кредиторите. Коалицията се надява институциите да приемат предложенията и да може да ги внесе в парламента за гласуване преди края на февруари.

Европейската комисия, един от кредиторите на Гърция, вероятно ще започне да разглежда програмата за реформи на страната следващата седмица, каза вицепрезидентът Валдис Домбровскис в интервю за гръцката преса.

Атина трябва да приключи успешно първото разглеждането на програмата си за реформи, за да започне преговори по заема.

Домбровскис каза, че за да се осигури позитивна оценка, Гърция трябва да изпълни пенсионната реформа и да създаде нов приватизационен фонд.

Всичко за дълговете на Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Правителството цял референдум прескочи най-безцеремонно вие стачки.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още