IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандското председателство на ЕС си дава 2 месеца за справяне с бежанската криза

Мигранти, които не изразят желание да търсят убежище на територията на Австрия и Германия, от днес няма да могат да преминават през Сърбия

19:18 | 20.01.16 г. 3
Холандското председателство на ЕС си дава 2 месеца за справяне с бежанската криза

Председателството на Европейския съюз (ЕС) си дава два месеца - до края на зимата, за да спре потока от мигранти към Европа, съобщи днес холандският премиер Марк Рюте, чиято страна е ротационен председател на ЕС, предаде Франс прес.

”Ще бъда ясен - настоящите цифри са нетърпими. Нямаме време. Имаме нужда от силно намаляване на броя на мигрантите в ЕС през идните шест-осем седмици”, каза Рюте пред Европейския парламент в Страсбург, съобщава БТА.

Европейците се страхуват от нов пик на миграцията през пролетта, с подобряването на метеорологичните условия, след като над един милион мигранти дойдоха в Европа през 2015 г., каза Рюте.

Той настоя резултатите от различните преговори, състояли се в последното тримесечие на миналата година относно миграционната криза, да се приложат ефективно на практика. “Важно е споразуменията, договорени с Турция миналата година, да бъдат приложени бързо, за да се намали напрежението на нашите външни граници”, каза Рюте. 

ЕС трябва също така да работи със страни като Ливан и Йордания, за да могат бежанците, които се намират там, да получат подходящите грижи в областта на образованието, здравеопазването и заетостта, каза Рюте на пресконференция, след като говори пред европейските депутати.

Т. нар. ”горещи точки” - центровете за регистриране и разпределяне на бежанците в Гърция и в Италия, трябва да се задействат и предложенията на Европейската комисия (ЕК) относно европейски гранични сили трябва да бъдат гласувани, допълни холандският премиер.

Той подчерта и необходимостта "да се убие идеята" бежанците да могат да решават в коя страна членка да бъдат настанени. Подобно нещо вече препоръча и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

”Мисля, че е цинично да говорим за бежанска криза, ако всички страни членки на ЕС не изпълняват ангажиментите, които са поели”, коментира и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Така той повтори констатациите на Рюте и на Юнкер за необходимост от прилагане на решенията за разселване на мигрантите в страните членки на ЕС. Тези решения бяха договорени много трудно.

”Ако всичко това беше приложено на практика, нямаше да преживяваме тази криза и три или четири страни нямаше да са сами в опитите да се справят с тази ситуация”, каза и Жан-Клод Юнкер. 

Междувременно министърът на труда, заетостта и социалните въпроси на Сърбия Александър Вулин съобщи, че мигранти, които не изразят желание да търсят убежище на територията на Австрия и Германия, от днес няма да могат да преминават през територията на страната, предаде сръбската информационна агенция Танюг.

”От днес въз основа решението на австрийското правителство, което ни бе предадено чрез правителствата на Словения и Хърватия, мигрантите няма да могат да продължат своя път, ако не са изразили намерение за търсене на убежище на територията на Австрия и Германия”, каза Вулин пред журналисти по време на посещение в приемен център за мигранти. 

Вулин, който е председател на работната група за решаване на проблема с мигрантския поток, заяви, че бежанците, които искат да осъществят своето намерение за убежище в друга страна, няма да могат да преминават през територията на Хърватия, Словения, Австрия и Германия. Поради това сръбското правителство е решило да приложи идентична мярка и за това е информирано правителството на Македония. 

Вулин каза, че контрол е установен на границата на Македония и Сърбия, като в съществуващите списъци ще бъде включен и допълнителен въпрос - къде се търси убежище.

Германският президент Йоахим Гаук на свой ред коментира по време на икономическия форум в Давос, че подкрепя квотите за бежанци и ги определи като “морално и политически необходими”, съобщава FT.

Коментарът на Гаук идва в момент, в който канцлерът на Германия Ангела Меркел се изправя пред засилващ се натиск да предприеме мерки за намаляване на бежанския поток към страната.

Гаук призова за солидарност по бежанския проблем и широко сътрудничество в ЕС. Думите му обаче може и да послужат като инструмент за допълнителен натиск върху Меркел за затягане на политиката на отворени врати, отбелязва изданието.

“Днес ние говорим за лимити по отношение броя хора, които можем да приемем. Ако демократите не искат да говорят за това, тогава популистите и ксенофобите ще го направят”, посочи той, като допълни, че политиците може да се наложи да разработят такива политики като инструмент на отговорното управление.

Темата за бежанската криза в ЕС можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
... и един мармот завива бежанец в гофрирана ламарина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
Скоро в Холандия ще има референдум търсещ одобрение за асоцирането на Украйна с ЕС и започване преговори за пълноправно членство. Проблемът обаче е, че 60% от холандците са против. Резултатът от този референдум ще разтресе ЕС из основи и тогава може да видим така бленувания разпад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Мисля, че е цинично да говорим за бежанска криза, ако всички страни членки на ЕС не изпълняват ангажиментите, които са поели, коментира и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Цинично е върхушката управляваща ЕС под американска диктовка , да санкционира държави които не желаят хаос , престъпност и религиозни проблеми в бъдеще ! Съд за Меркел , Юнкер , Шулц , Рюте и т.н. !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още