IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки стимулите от ЕЦБ инвеститорите все още се опасяват за Португалия

Държавните ценни книжа поевтиняха след изборите на 4 октомври, които доведоха до тежки коалиционни преговори и социалистическо правителство на малцинството

12:07 | 21.01.16 г.
<p>
	Премиерът на Португалия Антонио Коща. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Португалия Антонио Коща. Снимка: Архив Ройтерс

Със срива на облигациите в цяла Южна Европа изглежда сякаш в Португалия пазарните стимули на ЕЦБ никога не са съществували, пише Bloomberg.

Държавните ценни книжа поевтиняха след изборите на 4 октомври, които доведоха до тежки коалиционни преговори, социалистическо правителство на малцинството и обещания за облекчаване на бюджетните икономии.

Оттогава доходността по 10-годишните държавни облигации се повиши с над 60 базисни пункта до 3% - по-висока стойност от времето, когато Марио Драги обяви програмата за стимули през януари 2015 г. 

„За да продължават да държат португалски облигации, инвеститорите искат да видят, че новото правителство следва път на фискална отговорност“, казва Киарън О'Хейгън от Societe Generale.

Основно опасение за Португалия е дали правителството не тръгва назад, като се готви да смекчи мерките за икономии, които се харесаха ако не на избирателите, то поне на инвеститорите.

Тази седмица премиерът Антонио Коща трябва да представи проектобюджета за 2016 г. пред европейските институции. Плановете включват отмяна на съкращенията в заплатите на държавните служители, както и мерки за увеличаване на доходите на домакинствата – политики, които трябва да гарантират подкрепата на левите формации в парламента.

Властите вече увеличиха минималната работна заплата и планират да съкратят работната седмица в публичния сектор до 35 часа, което на практика ще отмени някои мерки от времето на 3-годишната спасителна програма, която приключи през 2014 г.

Миналата седмица Португалия все пак привлече чуждестранни инвеститори чрез продажбата чрез банки на 10-годишни облигации на стойност 4 милиарда евро. Финансовият министър Марио Сентено заяви, че запазването на доверието в държавата е ключово и това ще бъде отразено в бюджета. По време на дълговата криза доходността по държавните облигации скочи до 18%.

Премиерът Коща твърди, че може да задържи бюджетния дефицит в рамките на лимита от 3% от БВП до 2019 г., докато страната се опитва да се справи с публичния дълг от 223 милиарда евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още