IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консервативният кандидат спечели президентските избори в Португалия

Марсело Ребелу ди Соза печели 52% от гласовете при над 99% преброен вот

10:20 | 25.01.16 г.
<p>
	Марсело Ребелу ди Соза. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марсело Ребелу ди Соза. Снимка: Ройтерс

Консервативният кандидат и популярен телевизионен водещ Марсело Ребелу ди Соза спечели президентските избори в Португалия, съобщава Wall Street Journal.

Въпреки че ролята му в управлението е по-скоро церемониална, ди Соза може да се окаже ключов фактор за постигането на политическа стабилност в страната заради крехкото правителство, отбелязва изданието.

При над 99% преброени гласове ди Соза, кандидат на дясноцентристката Социалнодемократическа партия, печели над 52% от вота. На второ място с 23% от гласовете е Антонио Сампайо да Нувоа, бивш ректор на Университета в Лисабон, който е независим кандидат. Трети с 10 на сто от гласовете е кандидатът на Левия блок – крайно лявата партия, която поставя под въпрос членството на Португалия в еврозоната.

Управляващата социалистическа партия официално не е подкрепила нито един кандидат, но повечето от членовете й подкрепят Сампайо да Нувоа, отбелязва изданието.

Марсело Ребелу ди Соза обеща по време на предизборната кампания, че ще работи за стабилност и постигане на консенсус. Той се опита да се позиционира като независим кандидат, който стои близо до хората, сред които е известен още като „професор Марсело“.

В речта си след края на изборите ди Соза обеща още да бъде безпристрастен и да работи за обединение на страната – и в социален, и в политически аспект.

В края на миналата година Португалия изпадна в политическа криза, след като коалицията, водена от премиера Педро Пасош Коельо, член на партията на ди Соза, спечели парламентарните избори, но изгуби мнозинството си в парламента. Лидерът на социалистите Антонио Коща си спечели подкрепата на три евроскептични партии, включително и Левия блок, но също не успя да спечели мнозинство в парламента.

Президентът Анибал Каваку Силва, чийто 10-годишен мандат изтича, все пак номинира Коща за премиер въпреки несъгласието си с намерението на социалистите да отменят политиките на строги икономии на предишното консервативно правителство.

Въпреки че политическата криза привидно беше разрешена, правителството на Коща се сблъсква с все по-голям натиск от левите му партньори да се откаже от политиките на икономии и да започне да харчи повече. Икономическата позиция на Португалия обаче е все още крехка, въпреки че страната успешно излезе от спасителната програма за 78 млрд.евро, която изпълняваше. Икономиката не успява да запише по-силен растеж, а дългът на страната възлиза вече на 128% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още