IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одиторите на ЕС искат още резултати от надзора над агенциите за кредитен рейтинг

Правилата и насоките на работа на надзорния орган все още са непълни, сочи доклад

15:42 | 01.02.16 г.
Одиторите на ЕС искат още резултати от надзора над агенциите за кредитен рейтинг

Европейската Сметна палата поиска подобрения в работата на създадения през 2011 година Европейски орган за ценни книжа и пазари (ESMA), става ясно от доклад на регулатора. Целта на органа е да извършва регистрация и надзор над агенциите за кредитен рейтинг в Европа.

В момента ESMA упражнява надзор над 23 агенции за кредитен рейтинг, регистрирани в Европейския съюз (ЕС). Одиторите обаче смятат, че правилата и насоките все още не са пълни. Процесът по регистрация на агенциите например продължава да бъде сложен, а правилата не гарантират равнопоставеност на агенциите.

"Това създава двустепенна пазарна структура и поставя малките агенции в неблагоприятно положение", се казва още в доклада.

Препоръките на Сметната палата за подобряване на ситуацията са свързани на първо място с адекватна документация на оценката на всички изисквания, свързани с методологиите за определяне на кредитния рейтинг при регистрацията на агенциите.

ESMA трябва да подобри и проследимостта на процеса на определяне на риска и да следи всички високорискови области, както и да разгледа системите на агенциите за справяне с конфликтите на интереси и по-специално тези, които са свързани с търговските дейности.

Европейският орган трябва да тества и коректността на информацията, получена във връзка с конфликтите на интереси, препоръчва още Сметната палата на ЕС.

Сред насоките на одиторите са и ESMA да публикува цялото приложимо законодателство и да направи сайта си по-лесен за употреба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още