IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската сметна палата иска повече усилия срещу измамите с ДДС

Често липсват проверки между митническите и данъчните данни за събирането на данъка

16:04 | 03.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Европейската сметна палата иска повече усилия срещу измамите с ДДС

Борбата с измамите с данък добавена стойност (ДДС) в ЕС е неефективна, сочи заключение на Европейската сметна палата. В свой анализ, публикуван на сайта на институцията, одиторите са категорични, че общността разполага с набор от инструменти за борба с измамите с данъка, но някои от мерките трябва да бъдат засилени и по-последователно прилагани.

Част от измамите се дължат на организирана престъпност, е записано още в доклада. По изчисления на Европол общността губи между 40 и 60 млрд. евро годишно от измамите на организирани престъпни групи.

Европейските одитори са установили и редица слабости в данъчната система на базата на посещения в пет държави от ЕС - Германия, Италия, Унгария, Латвия и Великобритания. На базата на проверките одиторите коментират, че в повечето държави не се извършват ефективни кръстосани проверки между митническите и данъчните данни за събирането на данъка.

Информацията за ДДС  се обменя между данъчните органи на отделните държави членки, но пък има проблеми с точността, пълнотата и своевременността на данните. Липсва и сътрудничество, а и съществува припокриване на правомощия на административните, съдебните и правоприлагащите органи, пише още в доклада.

Затова и от Сметната палата на ЕС предлагат Европейската комисия да инициира законодателни промени, които да позволяват ефективни кръстосани проверки между митническите и данъчните данни. Комисията трябва да инициира и изграждането на обща система за събиране на статистически данни за вътрешнообщностните измами с данъка.

Одиторите издават препоръка и към Европейския парламент и Съвета на министрите да включат в обхвата на Директивата за борба с измамите и ДДС, както и да предоставят на ОЛАФ ясни правомощия и средства за разследване на вътрешнообщностните измами с този данък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още