IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's предупреждава Великобритания за продължителна несигурност при Brexit

Подкрепа за напускането на ЕС може да доведе до понижаване на рейтинга на страната

14:57 | 22.03.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Moody's предупреждава Великобритания за продължителна несигурност при Brexit

Великобритания ще бъде обхваната от продължителна несигурност, ако напусне Европейския съюз (ЕС), предупреждава рейтинговата агенция Moody's. Това ще породи тежки кредитни рискове пред бизнеса в страната, пише в съобщение на рейтинговата агенция.

Агенцията очаква много компании да свия инвестициите си докато станат ясни промените за търговията, инвестициите, регулациите и разходите за труда.

Според рейтинговата агенция процесът по официално излизане на страната от ЕС, ако се стигне до това, ще продължи повече от две години. Този период ще позволи на бизнеса да се адаптира към новите условия, посочва се в съобщението.

„В по-дългосрочен план промените в рейтинга на страната биха могли да бъдат по-изразени, ако напускането на ЕС има по-ясно негативно отражение върху търговията и инвестициите и в крайна сметка – върху рентабилността на компаниите“, коментира Ричард Моравец от Moody's.

Агенцията напомня, че при Brexit за британските фирми ще се прилагат обичайните тарифи на ЕС за внос. Значителни ще бъдат и регулаторните промени. Тежко ще бъдат засегнати и секторите, които разчитат на работна ръка от чужбина.

Опасенията на Moody's идват заедно с доклад на консултантската компания Oxford Economics, която оценява, че британската икономика може да се свие с близо 4 процентни пункта, ако властите в Лондон ограничат вътрешната миграция след евентуално напускане на EС, съобщава БНР.

Премиерът Дейвид Камерън поиска нееднократно от британците да подкрепят членството в блока на предстоящия референдум, но както общественото мнение, така и мненията в самата управляваща Консервативна партия остават дълбоко разделени само три месеца преди вота.

Понастоящем дългосрочният кредитен рейтинг на Великобритания, присъден от Moody's, е с една степен под топ "ААА" рейтинга, като перспективата е стабилна. Агенцията предупреди обаче, че гласуване за напускане на ЕС може да доведе до негативна перспектива и последващо понижаване на рейтинга на страната.

Oxford Economics посочва, че очаква британският икономически растеж да бъде по-слаб, ако страната гласува за напускане на ЕС, но щетите от подобен вот ще зависят от това колко остър може да е разривът с единния европейски блок.

Ако Великобритания продължава да се радва на добър достъп до пазарите на ЕС, на намаляване на данъците и на регулациите – основна цел на британците, които искат да напуснат ЕС, и ако не се намали броят на имигрантите от ЕС, които ще бъдат допуснати в страната, в този случай икономиката на Острова ще намалее с 1% през 2030 г., отколкото ако страната остане в рамките на Съюза.

Намаляването на имиграцията от ЕС е основна цел за тези, които подкрепят сценария Brexit. Ако напускане на съюза обаче доведе до намаляване наполовина на броя на мигрантите и новите търговски и регулаторни споразумения се окажат по-малко благоприятни, тогава икономическо производство във Великобритания ще пострада доста по-силно и БВП може да се свие дори с 3,9%, прогнозира Oxford Economics.

Дългосрочното въздействие от Brexit върху Великобритания не е необходимо да бъде прекалено тежко. Благоприятните сценарии включват запазване на някои от най-популярните аспекти на членството на страната в ЕС, посочва асоциираният директор на консултантската компания Хенри Уортингтън.

От своя страна агенция Moody's казва, че въздействието върху британските банки и върху застрахователните компании от излизането на страната от ЕС ще бъде ограничено, освен ако те не се сблъскат с бариери да оперират на общия европейски пазар.

Brexit е малко вероятно да има съществени отрицателни последици, освен ако настоящият "паспортен" режим за финансови услуги не бъде променен, което би било много скъпо и разрушително, добавя кредитната агенция.

Според агенцията евентуално излизане на Великобритания от ЕС може да бъде кредитно негативно и за самия ЕС, тъй като може да увеличи рисковете за по-нататъшно напускане на блока.

Moody's обяви и свои прогнози за растежа на страните от Г-20, според които БВП на индустриално развитите и на водещите развиващи се икономики ще се повиши през тази година с 2,6% и с 2,9% през 2017 г. Агенцията обаче отбелязв, че се засилват рисковете за глобалната икономика.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
най-накрая Мъдис ше си тръгне и от там как си тръгнаха от Русия и след като си тръгнат от всякъде, ше си дават рейтинзи само в къщи .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Alx
преди 8 години
Такаа... изнудвачите от Moody's какво се опитват да ни кажат?"Тежко ще бъдат засегнати и секторите, които разчитат на работна ръка от чужбина." - нима ще е проблем да се издават визи на берачи на ягоди и др такива? (следователно сектора изооообщо няма от какво да се притеснява, и те добре го знаят)"Намаляването на имиграцията от ЕС е основна цел за тези, които подкрепят сценария Brexit" - Уважаеми нещо не сте разбрали, това от което са раздразнени англичаните е че дават един вагон с пари на Европа, от които половината се връщат но от Брюксел им нареждат как да ги харчат (това не ги прави особено щасливи).И не на последно място голяма част от работещите и по умните англичани ще ви кажат че Дейвид Камерън е ид0т...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още