IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейдърът, осъден за манипулиране на Libor, трябва да плати 1,25 млн. долара

Том Хейс излежава 11-годишна присъда за манипулиране на междубанковата лихва

21:56 | 23.03.16 г. 1
<p>
	Том Хейс при пристигането си в съда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Том Хейс при пристигането си в съда. Снимка: Ройтерс

Британски съд нареди трейдърът Том Хейс, излежаващ 11-годишна присъда за манипулиране на междубанковата лихва Libor, да плати глоба от 878 806 британски лири (1,25 млн. долара), в противен случай може да остане по-дълго в затвора, предаде Ройтерс.

Съдията Джереми Кук, който призна 36-годишния бивш служител на UBS и Citigroup за виновен през август като назидателен пример за съгрешилите банкери в цял свят, каза, че очаква съпругата на Хейс да продаде 7-стайната им къща, за да помогне за плащането на глобата.

Тази глоба все пак е доста по-малка от поисканата от британската Служба за тежки измами (Serious Fraud Office - SFO) 2,45 млн. британски лири.

Хейс е първият, осъден на затвор за манипулирането на Libor, чрез която се определят лихвите по сделки за около 450 млрд. долара по света. Самият той енергично продължава да твърди, че е невинен.

Исканата сума от Службата за тежки измами се равнява на получените от Хейс бонуси като трейдър на дериватни продукти в йени в Токио между 2006 и 2010 година. Службата твърди, че не е възможно да се разграничат неправомерните печалби от честно спечелените пари.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Осъдете шефовете на UBS и Citi бе кво ми се прайте на хрисими, да не би тоя да му е щукнало на своя глава без тяхно знание?!? Ама като им носи печалби за тлъстите пърделници нищо нали Трайчо Китанчев и кат се изложи айдее трейдъра е виновен, той манипулирал, мама им гадна банкерска ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още