IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Кръстев: Това, което прави Европа привлекателна, е това, което я застрашава

Според политолога много по-лесно е да промениш страната, в която живееш, отколкото да смениш правителството си

17:15 | 26.03.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

„В Европа думата, която никой не използва е „демография“. След 20 години населението на Европа, европейците, ще бъдат под10 % от населението на света и част от нещата, които ние се опитваме да разказваме като домашни проблеми, е просто, че светът е станал по-голям и много по-лесно е станало придвижването в него“, каза политологът Иван Кръстев за БНТ.

„Основното, което се е променило е, че ако преди 20-30-40 години идеята за промяна е да промениш страната си и затова искаш да промениш правителството, което те управлява", продължи той. "Сега много по-лесно е да промениш страната, в която живееш, отколкото да смениш правителството си, ако искаш радикално да промениш живота си, тъй като това е промяна в рамките на едно поколение. Това е нещо, което ни се е случило и на нас, и на други“.

Според Кръстев един от големите проблеми на Стария континент е, че това, което прави Европа привлекателна, е това, което я застрашава.

Политологът отбеляза, че статистиката за Западна Европа показва, че терористичните акции и загиналите хора през последните две години са в пъти по-малко от това, което се случва през 70-те години.

„Големият проблем на Европейския съюз беше, че до преди 2 или 3 години самият разговор за това може ли да се разпадне изглеждаше като ексцентрично поведение на хора, които се забавляват. Но въпросът е какво точно значи да се разпадне Европейският съюз", каза Кръстев.

Според него тъй като Европейският съюз не е държава, нищо няма да се промени на картата. Без Шенген ЕС може би би могъл да съществува, ще изчезне еврото, всички българи ще се върнат от чужбина.

"Големият проблем ще се случи вътре в националните държави, защото големият проблем е, че социалната държава, която ние харесваме и която беше характеристика за Европа, тя не може да интегрира хора, идващи отвън“, допълни Кръстев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
"Без Шенген ЕС може би би могъл да съществува, ще изчезне еврото, всички българи ще се върнат от чужбина."Хаха...Кръстев , свери си часовника !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още