IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Митов: Ерата на мултикултурализма свърши, да защитим Европа

Няма информация за увеличен миграционен натиск върху нашите граници, заяви външният министър

10:17 | 24.03.16 г. 13
Даниел Митов: Ерата на мултикултурализма свърши, да защитим Европа

Европа има огромен проблем години наред с провежданата политика на концептуален мултикултурализъм и културен релативизъм. Ерата на мултикултурализма и културния релативизъм е приключила, коментира по bTV външният министър Даниел Митов темата за атентатите от последните дни.

Той призна, че европейската външна политика през годините е имала своите дефицити и пропуски, както и в момента, защото е създала условия случващото се да стане. И призова за защита на европейските ценности.

„Европа години наред се опираше на ценност като толерантността, за да интегрира хора. Толерантността е пасивна ценност – толерираш някой, когото смяташ за неравен, но не изискваш от него нищо повече от същата толерантност. Толерантността създаде гетата в Западна Европа, където голяма част от хората не можаха да се интегрират”, подчерта първият ни дипломат. 

Според министъра Европа трябва да продължи да приема много насериозно не само заплахата, а и идеята, че граничи не само с географски ландшафти, а и с опасни идеи. Идеи, които се стремят да разрушат самата Европа, идеите, върху които стои. „Европейската цивилизация е атакувана от няколко страни”, заяви министърът.

Според него истинската ценност, която Европа трябва да прилага, е уважението – първо към себе си и корените си и после към другите. „И в името на хората, които загинаха, ние сме длъжни да защитим Европа – категорично да защитим начина на живот, който тези граждани искат”, подчерта Митов.

Той каза, че след падането на Берлинската стена Европа е живяла в условията на „голямо спокойствие, комфорт, разглезеност дори”. По думите му оказва се, че степента на политическа интеграция в Европа не е достатъчна за бърза и адекватна реакция в ситуация като тази в Брюксел.

„Трябва да започнем да говорим за по-голяма синергия в Европа”, каза Митов, като допълни, че така може да се създаде институционалната и законодателната рамка, с която Европа да може да реагира бързо.

На този етап няма информация за увеличен миграционен натиск върху нашите граници, заяви Митов. Според него в бежанската криза, обхванала Европа, „България стои добре” заради работата на институциите, държава и цялото общество.

С помощта на гръцките и турските власти работят и механизми за ранно предупреждаване.

Даниел Митов посочи, че по искане на България в споразумението между ЕС и Турция е включено искане Анкара да не позволява създаването на нови маршрути за имигрантите. Визовата либерализация за гражданите на южната ни съседка пък е свързана с изпълнението на 72 условия, сред които е и споразумението за реадмисия с нашата страна.

Предупреждението на Държавния департамент на САЩ за риск от атентат в София Митов коментира, че няма опасност и е излишно да създаваме паника. По думите му след атентатите в Брюксел е имало експертна среща, на която са били обсъдени и актуализирани антитерористичните планове на институциите.

Даниел Митов беше категоричен, че номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН не е закъсняла, като напомни, че тя самата е благодарила за „навременната номинация” и тепърва ще излизат още кандидати. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 0
forexar
преди 8 години
"Даниел Митов: Ерата на мултикултурализма свърши, да защитим Европа"Чудесно казано! Дано освен думи има и действия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Толерантността може да бъде само взаимна, или както е казал Крум: "Като не щеш мира - на ти секира!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
VicKing
преди 8 години
и как така тези които пропагандираха за мултикултурализъм сега се извъртяха, пак ли да им вярваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
mapto
преди 8 години
Това, че един второразреден европейски бюрократ повтаря една от основните тези на дългогодишен глобален дебат едва ли променя нещо.Проблемът е сложен и на терористичните актове наистина трябва да се противодейства, но по-добре да си припомним Попър: "Безграничната толерантност води до изчезване на толерантността. Ако разширим безграничната толерантност и до тези, които са нетолерантни, ако не сме готови да защитаваме едно толерантно общество от покушенията на нетолерантние, тогава толерантите ще бъдат унищожени. И толерантността ще изчезне с тях."Един софийски политически бояджия, с нищо не заслужил поста си, едва ли може да има значение в такъв дебат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Иначе - аферим на тоя нежничкият - Митов - най-накрая зае мъжка позиция. Често съм го ругал, но сега му засвидетелствам своето уважение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
И на какво основание ме наричаш "национал-социалист", бе - ***? Значи ако не искам да работя до смърт, за да храня талибанци и ***, а те да ме колят и бомбят за благодарност, аз съм хитлерист?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 9
khao
преди 8 години
повърхностен си, ходи да си играеш с другите национал-социалисти като импа, да си бутате танкчета и да си мислите че вашето мнение значи нещо за белия свят :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 6
Mike Florida
преди 8 години
Стига си спамил простотии! Отговора е ЯСЕН! Тези атентатори, които са родени в Европа, нали техните родители, са пристигнали по същия начин като псевдобежанците днес. ИКОНОМИЧЕСКИ мигранти! Децата на днешните псевдобежанци са атентаторите след 10-15 години! Да си стоят в техния свят и да си се кефят на културата!Колкото и да сте малоумнии от фондациите, опитайте се да го разберете. Струва ми се, че е елементарно! АМА БЕЗ ТАЯ *** ТЕЗА, НЯМА ФОНДАЦИЯ, СЪОТВЕТНО НЯМА ЗАПЛАТА И НЯМА ПАПУ! НАЛеее???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 14
MZ/X
преди 8 години
Елегантно плъзгане по удобният популизъм и смесване на темата за бежанците с тероризма. Какво значение има, че терористите пак се оказаха радикализирани европейски граждани, а не бежанци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 12
khao
преди 8 години
много повърхностни разсъждения колега ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още