IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция временно спря връщането на мигранти в Турция

Не достига квалифициран персонал, който да обработва хилядите молби

10:16 | 10.04.16 г.
Гърция временно спря връщането на мигранти в Турция

Гърция временно спря връщането на мигранти от своите острови в Турция.

Като причина се изтъква, че близо 7000 чужденци са подали молби за убежище, а не достига квалифициран персонал, който да обработва молбите, посочва bTV.

Експерти, обещани от Европейския съюз, все още не са пристигнали. Гръцките власти смятат, че ще бъдат необходими най-малко две седмици, докато процедурата по депортиране бъде възобновена.

Гърция изпраща в Турция хората, чиито искания за убежище са преценени като неприемливи и тези, които не са поискали защита. 

Депортирането на мигранти към Турция започна на 4 април по силата на споразумението, сключено между Европейския съюз и Турция.

Договорът между Турция и ЕС беше подписан на 18 март тази година и неговата цел е да се ограничи притокът на бежанци към Европа.

В замяна на приетите нелегални мигранти от Гърция ЕС предложи на Анкара финансова помощ и политически отстъпки, включително ускоряване на преговорите за членство в ЕС.

Четете още новини в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още