IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фондови пазари преодоляха стреса от Доха

Цената на петрола също ограничава загубите след първоначалното шоково падане с около 6%

19:32 | 18.04.16 г. 1
Европейските фондови пазари преодоляха стреса от Доха

Петролните производители не успяха да постигнат съгласие за нивата на добива по време на срещата си в Доха. Това обаче не повлия на водещите индекси на европейските фондови пазари и те приключиха сесията на зелена територия, пише CNBC.

Цената на петрола също ограничи загубите си, записани по-рано през деня. В азиатските сесии суровината изтри към 6% от цената си. В края на европейската търговия обаче спадът е в рамките на около 1% и за двата сорта. Лекият суров петрол се търгува за малко под 40 долара за барел. Европейският Brent достига цена от 43 долара за барел.

Паневропейският Stoxx Europe 600 затвори първата сесия за седмицата на ниво от 344,2 пункта, което представлява ръст от 0,41%.

Заради ниската цена на петрола енергийните компании са едни от най-зле представящите се днес сектори. На търговията натежава и предствянето на технологичните компании.

Сред големите губещи се оказа испанската Caixabank, чиито акции поевтиняха с 3% до 2,598 евро за брой. Банката загуби интереса на инвеститорите, след като направи оферта за изкупуването на акциите на португалската BPI. Предложението е на стойност за 1,113 евро за акция.

На обратния полюс е представянето на туристическия оператор TUI, чиито акции поскъпнаха с 2,31 на сто.

Автомобилният сектор също беше сред най-печелившите днес. Акциите на BMW поскъпнаха с 2,6 на сто до цена от 80,41 евро за брой, след като Goldman Sachs повиши рейтинга на ценните книжа на автомобилния производител.

Това подкрепи доброто представяне на един от водещите индекси на Франкфуртската фондова борса - DAX. Стойността му достигна до 10 120, 31 пункта, което представлява увеличение от 0,68 на сто спрямо сесията в петък.

Френският САС 40 започва седмицата с ръст от 0,26% до ниво от 4 506,84 пункта. В Лондон FTSE 100 записва минимално увеличение - от 0,15% до ниво от 6 353,52 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още