IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля санкции за нарушаване на целите за дефицит

Най-неотложният проблем в това отношение представлява Испания

16:52 | 21.04.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Непрекъснатите нарушения на ограниченията на дефицита от европейските страни поставят органите на Европейския съюз в капан, който се опитва да притегли политическата цена на първо в историята налагане на санкции, за да запази надеждността на бюджетните правила, коментира Bloomberg.

Испания е най-неотложният проблем. Европейската комисия потвърди в четвъртък, че правителството е задминало целта си за 2015 г. с пакет от понижения на данъците преди изборите в края на миналата година.

Комисията сериозно обмисля да наложи наказание върху Испания, а техническият екип може да прокара този процес напред следващия месец, препоръчвайки санкции, твърдят двама източници, запознати с въпроса. Един от тях казва, че политическото решение, което ще последва не е толкова ясно, тъй като санкциите срещу Испания ще означава засилване на мерките и срещу Италия. А Франция е в подобно положение. Втората най-голяма икономика в еврозоната не е успявала да остане под дефицит от 3% от 2007 г. насам.

Макар че през последните години Франция, Италия и Испания са получили предупреждения съгласно т.нар. Пакт за стабилност и растеж заради неспазването на целите за дефицита и дълга, засега нито една от страните не е била санкционирана. Тъй като всяко ново нарушение остава ненаказано, нарастват съмненията за това дали блокът наистина може да събере политическа воля нужна, за да наложи собствените си правила, дори след като дълговата криза докара някои страни членки на ръба на фалита.

„Комисията е изправена пред риска да остави пакта за растеж и стабилност отново да изглежда безсъдържателен“, казва Хавиер Диаз Гименез, базиран в Мадрид професор по икономика в IESE Business School. “Екипът наистина иска да продължи напред, предприемайки стъпки по процедурата при прекомерен дефицит. Ключовото е дали комисарите ще позволят това да се случи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Понякога се замислям ,че политиците ,икономистите и банкстерите наистина може да не знаят за какво става въпрос - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Може пък наистина да не разбират къде е проблема - аз незнам но Бог знае какво и докъде разбират което не означава ,че не трябва да се пише ,повтаряВ книгата на проф. Валентин Катасонов(Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009е обяснено за лихвите и финан.система ,и съм писал ,ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПОКАЯНИЕ А НЕ ЗА ОТМЪЩЕНИЕ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099,и съм обяснил какво да се направи - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Трябва нова ''система'' - ресурсно базирана и планирана екологична икономика без лихви и инфлация казано кратко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още