IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достатъчно стриктна ли е ЕК в процедурата си за свръхдефицит?

Европейската сметна палата критикува Брюксел, че се фокусира в правните аспекти, а не в изпълнението на реформите

20:30 | 19.04.16 г. 3
Достатъчно стриктна ли е ЕК в процедурата си за свръхдефицит?

Европейската комисия (ЕК) не е достатъчно стриктна при прилагането на процедурата по свръхдефицит, предупреждава последният доклад на Европейската сметна палата. Фокусът на Брюксел е по-скоро върху правните аспекти на казуса, отколкото върху осъществяването на необходимите реформи.

Одиторите посочват, че липсва последователност и прозрачност при налагането на правилата при прекомерен дефицит. ЕК не документира правилно основните допускания и не споделя констатациите си, за да могат всички държави да извлекат по-голечи ползи, записано е в доклада, публикуван на страницата на Палатата.

От Брюксел признават тези свои недостатъци и са готови да направят необходимите подобрения, отбелязват одиторите. Те са изготвили и списък с конкретни препоръки към Комисията в тази насока.

Сред тях са ЕК да засили максимално прозрачността и да оповестява публично своите съвети и насоки към държавите в процедура по свръхдефицит, както и да използва всички свои правомощия, за да накара държавите в подобна процедура да изпълнят поисканите промени.

Брюксел трябва да обърне повече внимание и за намаляването на държавния дълг, а не само на бюджетния дефицит за държавите в процедура, посочва се в доклада.

Препоръките на Комисията се базират на анализи на одиторите относно изпълнението на процедурите по свръхдефицит в пет държави - Германия, Франция, Чехия, Кипър и Малта.

Освен към ЕК, Сметната палата има препоръки и към Евростат при събирането на информация за анализ на изпълнението на бюджетните мерки в страните от общността. Одиторите настояват за по-добро документиране на работата и извършването на прегледите.

Процедурата за коригиране на свръхдефицит беше въведена с Договора от Маастрихт. В него бяха заложени лимити от 3% бюджетен дефицит и публичен дълг до 60% от брутния вътрешен продукт. За държавите, които не изпълняват тези изисквания, се прилагат мерки за отстраняване на отклоненията.

От доклада на Европейската сметна палата става ясно, че повечето държави в ЕС в даден период от членството си са влизали в процедура по свръхдефицит. За България последната е премахната през 2012 г.

Данните показват, че в момента в подобна процедура са 9 държави от общността, повечето от които трябва да изпълнят препоръките на ЕК и да възстановят бюджетната си дисциплина до края на 2016 г. Сред тях са изпадналите в тежка криза Гърция и Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още