IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барак Обама призова младите британци да отхвърлят изолационизма и ксенофобията

В Германия се провеждат протести срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ преди утрешната визита на американския президент

16:31 | 23.04.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Кадър от протесите в Хановер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кадър от протесите в Хановер. Снимка: Ройтерс

Барак Обама се срещна днес в Лондон с британски младежи, които призова младите британци да отхвърлят изолационизма и ксенофобията. Същевременно в Германия се провеждат протести срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ преди утрешната визита на американския президент.

На срещата с около 500 млади хора, продължила около час, той отговори на 10 въпроса, но темата за предстоящия референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз не бе повдигната, пише БТА.

Обама се пошегува с колониалното минало, отбелязвайки, че в отношенията между САЩ и Великобритания не винаги всичко е вървяло гладко. Той припомни, че преди време британците дори изгорили „дома му“, имайки предвид опожаряването на 24 август 1814 г. от британските войски на редица американски правителствени сгради, включително Белия дом и Капитолия.

Въпреки това обаче двете страни успяха да оправят отношенията си и застанаха рамо до рамо в борбата срещу фашизма и при създаването на институции, които да помогнат за разпространяване на мира и благоденствието по света, подчерта Обама. Той определи като свое основно послание към младите хора призивът да отхвърлят цинизма и да приемат, че прогресът е неизбежен, но изисква борба и вяра. Коментарът на президента за институциите, допринасящи за мира, изглежда бе косвена подкрепа за оставане на Великобритания в Европейския съюз, отбелязва АР.

Обама призова младите британци да отхвърлят изолационизма, ксенофобията и опитите за ограничаване на човешките права. Той каза, че би искал младежите да възприемат по-дългосрочна и оптимистична представа за историята и ролята, която биха могли да играят в нея.

Коментарите му бяха свързани с дебата, който се води в Европа, за миграцията и приемането на бежанци от Близкия изток. Президентът прикани младите да гледат на интеграцията и глобализацията „не като на заплаха, а като на възможност“.

Обама защити и планираното споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ, заявявайки, че то може и да противоречи на „ограничените интереси“ на определени страни, но ще създаде милиони работни места и ползи от милиарди долари и от двете страни на Атлантическия океан, допълва Ройтерс.

Същевременно близо 25 хил. души от цяла Германия се събраха днес в центъра на Хановер на демонстрация срещу планираното споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ (ТТИП - TTIP) и вече сключеното споразумение между ЕС и Канада (CETA), съобщава германската телевизия NDR.

Протестното шествие започна, както бе планирано, в 13 часа местно време от Площада на операта с разноцветни знамена, транспаранти и балони. Мотото на акцията е „Обама и Меркел идват: спрете TTIP и CETA“.

Повод за протеста е започващото утре двудневно посещение на президента на САЩ Барак Обама в Хановер, където заедно с германския канцлер Ангела Меркел той ще открие традиционния Хановерски панаир.

Организаторите на протеста - различни сдружения за защита на околната среда и правата на потребителите - очакват в демонстрацията да се включат до 50 хил. души. Според противниците на ТТИП споразумението застрашава най-вече европейските фермери и може да доведе до значително занижаване на стандартите за качество. Има опасения, че европейските стоки могат да бъдат изместени от по-евтините и с по-ниско качество американски продукти, отбелязва ТАСС.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом в интервю, публикувано днес от германски медии, изрази учудване от съпротивата срещу търговската сделка. „Честно казано, според мен е малко странно, че най-голяма съпротива срещу сключването на ТТИП има точно в Германия, в една икономически много успешна страна“, каза тя.

Малмстрьом изрази надежда, че Обама и Меркел ще успеят да обяснят на хората в Германия защо споразумението е толкова важно. Преговарящите от двете страни на Атлантика се надяваха да успеят да приключат преговорите по време на мандата на Обама, но времето не е недостатъчно, като се има предвид, че президентските избори в САЩ са през ноември, допълва ДПА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
power grid
преди 8 години
Гнусен лицемер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Импеей , проблемът не е обонго , ами хартията дето ша я подпишат в Брюксел ***...ама дреме ти на дъртия сайдер , да върви кока колата и мерцедеса , другото майната му !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Абе Насе ,обясни по накратко на простолюдието ,че лаината дето ги яде днес утре , ше му се сторят като празничен десерт бе , мама им непрокопсана !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Лори Уолък с харвардска диплома на юрист го казва - ''Подписването на споразумението в този му вид ще доведе до изместване на властта от избраните правителства и институциите на гражданското общество към частните компании" - http://***.segabg.com/article.php?id=686444Казано кратко с търг.споразумение между САЩ и ЕС се нарушава международното право защото всяка държава е суверенна тоест може да забранява ГМО ,добив на шистов газ ,месо с хормони ,отделно да вдига данъците и миним.заплата тоест със това споразумението ако се сключи корпорациите ще могат да съдят държавите за пропуснати ползи и т.н. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/04/23/massenprotest-gegen-ttip-in-hannover/Хората които разбират какви *** идват от америка , вече протестират !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
"Обама защити и планираното споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ, заявявайки, че то може и да противоречи на ограничените интересиЕ, пизда ти материна маймунешка...ние тука сме "ограничени интереси " ли бе , мама ви отровна да *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още