IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Инфлацията няма да се върне скоро към целевите нива

Пазарните очаквания за инфлацията също не дават надежда за подобрение скоро, посочва институцията в своя икономически бюлетин

13:55 | 05.05.16 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в еврозоната няма да се върне скоро към целевите нива, прогнозира Европейската централна банка (ЕЦБ) в своя последен икономически бюлетин, цитиран от Financial Times.

Валутният съюз изпадна в дефлация през април и банката отбелязва, че повечето измерители на динамиката в потребителските цени не показват ясен знак, че се насочват във възходяща посока.

Освен това базисната инфлация, която изключва колебливите цени на хранителните продукти и енергетиката – остава под 1%.

„Това показва, че основните фактори за инфлация не са набрали инерция за повишения от миналото лято“, пишат икономистите. 

FT припомня, че ЕЦБ вече 14 месеца прилага безпрецедентната програма за количествени облекчения, чийто обем беше разширен от 60 до 80 милиарда евро месечно през март. Първоначално мерките отслабиха еврото, но от началото на годината единната валута започна да поскъпва.

„По-силното евро противостои на натиска във възходяща посока, произтичащ от по-ранното му поскъпване“, пише в доклада. Това допълнително ограничава ЕЦБ в усилията й да доведе инфлацията близо до целевото равнище от 2%, коментира FT.

По-рано тази седмица Европейската комисия понижи прогнозата си за инфлацията през 2016 г. от 0,5 до 0,2%.

Пазарните очаквания за инфлацията също не дават надежда за подобрение скоро и това до известна степен се дължи на обстоятелството, че пазарните участници не искат да притежават финансови инструменти, обвързани с ръста на потребителските цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Всичко се променя ...даже и те !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Няма, спокойно. Гладни милионери в евро означава да си избесим политиците.По-скоро с куршум на фронта, по национално задължение, а политиците - национални герои и т.н. и т.н. ;-)За пари... за МНОГО МНОГО пари е цялата работа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
albobo76
преди 8 години
скоро всички ще сме милионери в евро, но гладни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Абе вие скоро и "Интернационала" ще запеете, ама ... хахаха! Може и за национализация да зацикате с емзетката и останалите евроатлантици тука... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Джанет Йелън наскоро каза Благодарна съм, че инфлацията ще се върне обратно близо до нашата дългосрочна цел от 2 процента, демонстрирайки своята ангажираност с институционализираната политика на кражба и преразпределение на богатството - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/Но какво всъщност представлява инфлацията? Както обяснява бащата на икономическата наука Ришар дьо Кантийон(а не Адам Смит), инфлацията е изкуствено и неправомерно преразпределение на богатство, посредством навлизане на създадени пари от нищото, като първите, които ги получат се облагодетелстват за сметка на по-отдалечените по веригата. Инфлацията неминуемо води до преразпределение на покупателна способност към първите, получили новите пари и трупащи активи при моментните ценови равнища. Освен това имаме раздуване на стойността на финансовите активи и изкуствена експанзия на кредита неустойчиво и опасно положениеПОВЕ https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Защото още нямат достатъчен контрол върху "хеликоптерните пари".Когато проимат ще ги пуснат :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
sdar
преди 8 години
След като има проблем с липсата на инфлация вече толкова години, защо се чака а не се пуска вече хеликоптера да ръси пари?Време е да се спре с приказките и да се действа, да се строи още 1 печатница и да ръсят пари на пълни обороти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още