IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аврамопулос: ЕК е отпуснала 509 млн. евро на Гърция за справяне с бежанците

Европейският комисар за имиграцията подчерта значението на сигурността и обмяната на информация като предпоставки за икономически растеж и развитие

13:17 | 09.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Димитрис Аврамопулос.&nbsp;<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Димитрис Аврамопулос. Снимка: Investor.bg

Европейската комисия (ЕК) е отпуснала 509 млн. евро на Гърция за справяне с бежанците от разразяването на мигрантската криза. Това заяви европейският комисар по имиграцията Димитрис Аврамопулос в рамките на събитие, насочено към малкия и средния бизнес, организирано от ProCredit Group и провеждащо се в гръцкия град Солун.

„Аз не отговарям за икономиката или за финансовите въпроси, но смятам, че не само Европа, но и целият свят трябва да имат два топ приоритета - сигурността и вътрешните работи“, коментира Аврамопулос, който е и министър на отбраната на Гърция.

„С бежанците виждаме реалността“, продължи той и даде за пример условията, в които живеят бежанците в лагера Идомени, намиращ се на границата между Македония и Гърция, и ситуацията, в която се намира южната ни съседка в опита си да се справи с потока на бежанци през Бяло и Средиземно море.

В Деня на Европа Аврамопулос постави под въпрос бъдещето на Европейския съюз (ЕС) в контекста на два основни принципа, залегнали в Договора за ЕС – на отговорността и солидарността, които поставят въпроса за „нуждата от повече Европа“.

„ЕК се намира на страна на гръцката държава“, каза още еврокомисарят. „509 млн. евро са дадени на Гърция, които са свързани с мигрантите и осигуряване на техния престой". „Ръка за ръка ние търсим начин за да се вземе най-доброто решение за тези хора“, оцени Аврамопулос.

Еврокомисарят по въпросите за имиграцията подчерта, че решението страна, която откаже да приема бежанци, да плаща глоба, е друга форма на солидарност, а не наказание.

Според него популизмът, национализма и ксенофобията водят Европа в грешна посока. По думите му правителствата на страните членки, които водят подобни политики, трябва да понесат своята отговорност.

Той каза, че въпреки терористичните атаки в Париж и Брюксел, Европа не се страхува от тероризма.

„Те (Атентатите – бел. авт.) само увеличиха склонността ни да се борим с тероризма“, заяви той и бе категоричен, че сигурността е предварително условие за постигане на икономически растеж и развитие.

„От значение е да споделяме информация, за да си вярваме“, подчерта комисарят значението на сигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още