IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сума Чакрабарти спечели втори мандат като президент на ЕБВР

Британецът беше преизбран с около 90% от гласовете на акционерите на годишната среща на банката в Лондон

07:39 | 12.05.16 г. 1
<p>
	Сума Чакрабарти. <em>Снимка: ЕБВР</em></p>

Сума Чакрабарти. Снимка: ЕБВР

Британецът Сума Чакрабарти спечели втори четиригодишен мандат като президент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в сряда, предаде Ройтерс.

Чакрабарти спечели гласуването с голяма преднина спрямо гуверньора на полската централна банка и бивш премиер Марек Белка, като получи около 90% от гласовете на акционерите на годишната среща на ЕБВР в Лондон.

Той заяви, че банката трябва да запази присъствието си в Русия, където прекрати новото кредитиране, след като Западът наложи санкции срещу страната заради кризата в Украйна.

"Имаме огромно предизвикателство пред нас", посочи 57-годишният Чакрабати, след като беше преизбран.

ЕБВР продължава да управлява портфолио от руски заеми за над 5 млрд. евро, но настъпването на падежи и продажбата на дялове означават, че тази стойност намалява бързо и може да се стопи напълно за около пет години, ако се запази сегашният темп на понижение.

"Винаги преглеждаме тези ситуации, но засега мисля, че е важно да запазим капацитета си", отбеляза Чакрабарти.

"Винаги ще се нуждаем от присъствие, защото Русия е важно място за нас. Трябва да запазим връзките си с руския частен сектор и руската администрация, както и да обсъждаме по-широки теми отвъд новото кредитиране", посочи той.

ЕБВР, която беше създадена през 1991 г. с цел инвестиции в бившите съветски икономики в Източна Европа, се разшири значително през последното десетилетие и вече влага около 9 млрд. евро на година в 36 държави от Мароко до Монголия.

В интервю преди гласуването Чакрабарти коментира пред Ройтерс, че ще препоръча да се ограничи бързото разрастване на банката и да се даде повече фокус върху зелените инвестиции и сътрудничество с другите банки за развитие като новата Азиатска банка за инвестиции в инфраструктура (AIIB).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Британец с класическо британско име.Като новият кмет на Лондон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още