IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР и Фондът за гарантиране на влоговете подписаха споразумението за заем

Държавната гаранция за кредита първо трябва да бъде одобрена от Народното събрание

14:28 | 24.03.16 г.
ЕБВР и Фондът за гарантиране на влоговете подписаха споразумението за заем

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) са подписали споразумението за заема в размер на 300 млн. евро, който ЕБВР ще отпусне на фонда, съобщават от пресслужбата на Министерството на финансите и от банката.

Същевременно финансовият министър Владислав Горанов и регионалният директор за България и Румъния на финнасовата институция Матео Патроне са подписали и гаранционното споразумение за държавната гаранция, която се предоставя във връзка със заема.

Предстои гаранционното споразумение да се ратифицира от Народното събрание.

Заемът е за срок от 9 години при 6-годишен гратисен период. Той е предназначен да попълни резервите на Фонда и да подпомогне оптимизирането на структурата му на финансиране, посочват от финансовото министерство.

От ЕБВР уточняват, че заемът ще бъде обвързан със стъпките, предприети от Фонда в светлината на новата законодателна рамка за гарантиране на депозитите и възстановяването на банките с проблеми.

Припомняме, че правителството одобри отпускането на държавни гаранции за два заема за Фонда за гарантиране на влоговете в банките от ЕБВР и Международната банка за възстановяване и развитие в размер на 300 млн. евро всеки.

Средствата могат да се използват в две направления - за поддържане на ликвидността на Фонда или за погасяване на задълженията на Фонда към държавата.

В края на 2014 г. кабинетът отпусна на Фонда заем в размер на до 2 млрд. лева, за да може институцията да изплати гарантираните депозити от Корпоративна търговска банка. Наскоро финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че Фондът е използвал малко под 1,7 млрд. лева от заема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още