IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министър Горанов подписа договора за заем към ФГВБ

Срокът на заема е до 5,5 години, като той може да се усвоява на части

20:44 | 03.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Министър Горанов подписа договора за заем към ФГВБ

Министърът на финансите Владислав Горанов подписа днес договора за предоставяне на заем от централния бюджет в размер до 2 млрд. лв. на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), съобщиха от пресцентъра на министерството.

Парите ще се използват за покриване на недостига на средствата за изплащането на гарантираните влогове на вложителите в останалата без лиценз КТБ, което започва утре.

Според договора срокът на заема е до 5,5 години, като той може да се усвоява на части. Лихвеният процент е фиксиран на 2,95%, а дължимите от тях суми ще се внасят веднъж годишно. Заемът може да се погаси предсрочно изцяло или частично.

Не се очаква допълнително начисляване на еднократни и/или периодични такси и комисионни във връзка с усвояването и обслужването на заема, както и на такива за предсрочното му погасяване. Като обезпечение на заема ще се ползват бъдещите вземания на ФГВБ към банките за годишните премийни вноски. За тази цел ще се сключи допълнителен договор за залог.

Припомняме, че предоставеният заем има за цел да допринесе не само за осигуряване на ликвидност на ФГВБ, но и за безпроблемното протичане на процеса по изплащане на гарантираните влогове на вложителите в банката с отнет лиценз. Във вторник Министерският съвет одобри предоставянето на заема и упълномощи министър Горанов да подпише контракта.

По-рано днес финансовото министерство пласира успешно емисия 9-месечни сконтови ДЦК с номинал 400 млн. евро с падеж 05.09.2015 година, съобщиха от ведомството. В понеделник МФ набра книжа за същата сума чрез едногодишна емисия.

Така бяха привлечени необходимите средства за попълване на недостига във Фонда за гарантиране на влоговете в банките(ФГВБ), оценяван на около 1,6 млрд. лв. във връзка с изплащането на депозитите в КТБ, което започва от утре. Вътрешната емисия е част от договорените чрез актуализацията на Бюджет 2014 г. заеми до 4,5 млрд. лв., които правителството ще може да набере до края на годината. Останалите към 3 млрд. лв. ще са външен заем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
Председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян коментира, че парите по проекта "Южен поток" е трябвало да минат през останалата без лиценз Корпоративна търговска банка (КТБ), за да "запълнят дупката" в нея."Южен поток има висока норма за печалба и част от парите трябваше да минат през КТБ.Това е бил замисълът да се покрие част от прословутата дупка", посочи банкерът в предаването "Здравей, България" на Нова ТВ."Наличието на банка като КТБ, изкривяваше пазара. Изкривяваше депозитния пазар, защото даваше прекалено високи лихви. Изкривяваше медийния пазар, защото засмукваше хора в ТВ7 с бесни заплати, засмукваше политическия пазар. Правим директна връзка между двете и то дедуктивна. Тук не става въпрос за персонални дрязги между бизнес партньори, а че парите от "Южен поток" просто не дойдоха", заключи той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 10
dr.5rov
преди 9 години
Е вече е ясно как ще ни вземат парите за да се покрие кражбата от КТБ.Занчи банките ще внасят във фонда пари и тези пари ще погасяват този заем.Значи няма да ни издоят с два и кусор милиарда лева като данъкплатци, а като бамкови вложители и кредитополучатели - хора и фирми. Ще стане тихо и незабелязано с по-високи такси за услуги или малко по-ниски лихви по депозити и по-високи по кредити и т.н. Те банкерите си знаят работата. Най-сетне стигнахме до финала на кражбата. Кръгът се затвори Крадци и виновни няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още