IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за гарантиране на влоговете е използвал 1,67 млрд. лв. от държавния заем

Кабинетът ще даде държавна гаранция за заем в размер на 600 млн. евро за институцията

14:04 | 26.02.16 г. 1
Фондът за гарантиране на влоговете е използвал 1,67 млрд. лв. от държавния заем

Фондът за гарантиране на влоговете е използвал общо малко над 1,67 млрд. лева от заема, сключен с правителството в края на 2014 г. Тези средства са усвоени на няколко транша в периода декември 2014 г. - март 2015 г. и са използвани за изплащане на гарантираните влогове в изпадналата в нестоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ).

Това обясни финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол. 

По силата на договора Фондът трябва да извършва лихвени плащания по заема веднъж годишно на 15 април. През 2015 г. институцията е внесла 16,574 млн. лева под формата на лихви. Очаква се до средата на април да бъде направено и второ лихвено плащане по заема.

Заемът, който правителството отпусна за Фонда за гарантиране на влоговете, беше в размер на до 2 млрд. лева. Срокът за погасяване на главницата е 15 април 2020 г., като институцията по всяко време може да върне заема предсрочно.

Финансовият министър подчерта, че заемът да Фонда ще бъде възстановен и благодари на парламента за промените в законодателството относно банковата несъстоятелност.

Правителството подготвя издаването на държавна гаранция за отпускане на заем за Фонда за гарантиране на влоговете в банките и преговорите са много напреднали, каза още Горанов. Той уточни, че се обсъжда възможността институцията да изтегли заем в размер на общо 600 млн. евро - по 300 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната банка за възстановяване и развитие. Средствата могат да се използват в две направления - за поддържане на ликвидността на Фонда или за погасяване на задълженията към държавата.

Процесът по осребряване на имуществото на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) още не е започнал, защото срокът за обжалване на дейностите на синдиците е изтекъл на 16 февруари 2016 г., стана ясно още от думите на финансовия министър. В масата по несъстоятелността вече са натрупани над 10% от общия размер на вземанията, допълни още той.

Не пестим нито време, нито усилия, за да възстановим имуществото на банката, коментира Владислав Горанов и добави, че правната сложност на този процес е голяма. "Години наред интелигентни, но злонамерени хора са работели срещу интересите на КТБ и са сключвали много сделки с една цел - да не можем да съберем парите", заключи още той.

Случващото се около КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Не пестим нито време, нито усилия, за да възстановим имуществото на банкатаПравилно. Казусът КТБ трябва да стане упражнение No.1 за всички студенти по право и икономика.Даже направо може да им се раздадат някакви жокери за казуса: вещно право (property law); владение (possession); длъжностно присвояване (embezzlement); друго лице (other person); криминално преобразуване (criminal conversion); мошеничество (fraudulence); намерение за владение (intention to possess); недвижими имоти (real estate); подвеждащо поведение (misleading or deceptive conduct); пране на пари (money laundering); придобиване на владение (obtaining possession); собственост (property); съхранение на стойност (store of value); финансиране на тероризъм (terrorism financing); финансови престъпления (financial crimes); и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още