IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атинската борса празнува сделката с кредиторите*

Athex Composite нараства с 1,2 %, европейските индекси също растат, а петролът доближава до 50 долара за барел

12:25 | 25.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Инвеститорите на атинската фондова борса посрещнаха новината за споразумението с кредиторите с позитивизъм, като Athex Composite нараства с 1,2 % към 11: 30 часа българско време, съобщава MarketWatch.

След постигането на сделката с Гърция европейските акции също отскочиха в сряда, а цените на петрола се приближиха до нива от 50 долара за барел.

Stoxx Europe 600 прибавя 0,91% до 356,24 пункта. Германският DAX 30 расте с 1,15% до 10,141,,76 пункта, докато френският CAC 40 се повишава с 0,80% до 4,450,72. Лондонският FTSE 100 нараства с 0,52% до 6,258,66 пункта.

Сделката се случи, след като финансовите министри от еврозоната и Международният валутен фонд се съгласиха, че Гърция е постигнала необходимия напредък по отношение на финансовите реформи. Министрите се споразумяха и за пътна карта за облекчаване на гръцкия дълг. 

“Кредиторите на Гърция постигнаха споразумение за избягване на катастрофа това лято чрез удължаване на падежите, корекция на лихвените плащания и добра доза неща, които предстоят да бъдат решени, някои от тях след германските парламентарни избори през следващата година“, коментира Саймън Смит, главен икономист на FxPro.

Според него постигнатото споразумение отстранява част от потенциалните рискове за единната валута през това лято.

След преговори до малките часове на днешния ден министрите от Еврогрупата дадоха зелена светлина за деблокирането на транш от 10,3 млрд. евро за Гърция (решението подлежи на някои финални технически условия) като признание за болезнените фискални реформи, прокарани от правителството на премиера Алексис Ципрас.

По-сериозното решение обаче е съгласието на еврозоната да предложи на Атина облекчаване на дълга през 2018 г., ако това е необходимо за изпълнение на договорените критерии по нейните плащания. Това бе достатъчно, за да осигури съгласие от МВФ отново да се присъедини към еврозоната във финансирането на помощта за Гърция.

Повече по темата за Гърция вижте тук!

*Актуално към 11: 30 часа българско време
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още