IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екофин запазва минималната стандартна ставка на ДДС в ЕС до края на 2017 г.

Всички страни от общността са длъжни да облагат стоките и услугите с ДДС, като са допустими редица изключения от стандартните ставки

16:05 | 25.05.16 г.
Екофин запазва минималната стандартна ставка на ДДС в ЕС до края на 2017 г.

До 31 декември 2017 година стандартната минимална ставка на данък добавена стойност (ДДС) в Евросъюза ще остане 15%. Това решение беше взето по време на заседанието на Съвета на министрите на финансите от ЕС (Екофин).

Минималната стандартна ставка на данъка беше одобрена с цел създаване на единна ДДС зона в общността. По този начин измамите с ДДС могат да бъдат намалени с 40 млрд. евро годишно, сочи планът за действие в областта на облагането с данъка на Съвета.

В документа е посочено още, че като част от стъпките за създаването на единна ДДС зона в ЕС през 2016 година трябва да се приемат мерки за подобряване на сътрудничеството между данъчните администрации и между митниците, което да подобри административния капацитет на общността. През  2017 година пък ще бъде направена и ревизия на ставките на данъка.

Според европейското законодателство всички членове на ЕС са длъжни да облагат стоките и услугите с ДДС в размер на минимум 15%. Правилата обаче допускат и редица изключения и редуцирани ставки за групи стоки или услуги.

Към 1 януари 2016 година най-високата ставка на ДДС е в Унгария – 27%, но са допуснати редуцирани ставки в размер на 5% и 18%, които важат за храни, медикаменти и книги и печатни издания.

25% е ДДС в Дания, Хърватия и Швеция. В Дания обаче не се прилага нито едно изключение от стандартната ставка.

У нас ДДС за стоките и услугите е стандартно 20%. Единственото изключение, което се прилага според законодателството в страната, е за хотелиерските услуги, където ставката е в размер на 9 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още