IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията в Гърция разкритикува остро споразумението с кредиторите

Дясната опозиция безуспешно се опита да се изкара "по-лява" от правителството, пише в свой коментар "Катимерини"

16:44 | 25.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алексис Ципрас (вдясно) и финансовият министър Евклид Цакалотос в гръцкия парламент. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас (вдясно) и финансовият министър Евклид Цакалотос в гръцкия парламент. Снимка: Ройтерс

Остри критики отправи основната опозиционна партия в Гърция - „Неа демократиа“, срещу постигнатото споразумение между кредиторите и правителството на Алексис Ципрас, пише Ana Mpa. След продължили над 11 часа преговори късно снощи Еврогрупата и Атина се разбраха за отпускането на поредната финансова инжекция за Гърция.

Според изявление на „Неа демократиа“ обаче правителството се е забавило със седем месеца при разговорите с кредиторите – прегледът по изпълнението на подписаната през лятото трета спасителна програма е трябвало да приключи през октомври.

Това е коствало нови болезнени мерки, които правителството на Сириза е приело, а в замяна не е получило нищо. Опозицията критикува най-вече приетия механизъм за автоматично прилагане на допълнителни икономии в случай, че Гърция не изпълни фискалните цели до 2018 година, както и създаването на новия приватизационен фонд в страната.

От „Неа демократиа“ отбелязват още, че увеличаването на съществуващите данъци и въвеждането на нови ще засегне повечето гърци, особено тези, които и в момента са в затруднено положение, добавя гръцкото издание „То Вима“. Опозиционната партия изразява и своя скептицизъм, че Сириза ще успее да постигне някакво облекчаване на дълга.

Гърция – страната на абсурдите

Гърция е страна на абсурдите, пък пише в свой коментар по темата „Катимерини“. Изданието припомня, че Сириза дойде на власт в началото на 2015 година с обещанието да бъде спряна разпродажбата на държавни активи, прекратени спасителните програми и за значимо намаление на дълговете. Сега обаче, при това без политическа санкция, лявото правителство успява да прокара мерки, абсолютно противоположни на обещанията.

В същото време опозицията в лицето на десните партии в страната обвинява левия премиер Алексис Ципрас в залитане в тяхната посока. Така партиите вдясно всъщност се опитаха безуспешно да се изкарат „по-леви“ от правителството.

„Без съмнение всичко това добавя колорит на страната пред партньорите и кредиторите на страната, които третират Гърция като „специален случай“ през последните шест години“, добавя още изданието.

Германският канцлер Ангела Меркел например вече стигна до заключението, че гръцката политическа система и гръцкото общество функционират по свой собствен начин. Тя нарича Алексис Ципрас „палавото дете“ на Европа.

Всъщност извън Гърция вече никой не се интересува дали страната се управлява от леви или от десни, а всички очакват от страната да свърши обещаното.

След края на заседанието на Еврогрупата гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос коментира, че се надява, че с последното споразумение Гърция ще излезе от порочния кръг „рецесия – икономии – рецесия“. През юни на страната ще бъдат отпуснати 7,5 млрд. евро, за да покрие разходите си.

Това споразумение обаче не се приема с радост от гърците, особено на фона на поскъпването на живота от 1 юни с увеличаването на ДДС, допълва още Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още