IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарците са масово против безусловния базов доход

Около 78% от гласоподавателите са отхвърлили предложението на днешния референдум, сочат прогнозни резултати

14:30 | 05.06.16 г. 44
<p>
	Швейцарци гласуват на референдума в неделя.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Швейцарци гласуват на референдума в неделя. Снимка: Ройтерс

Швейцарските гласоподаватели изглежда са отхвърлили с голямо мнозинство предложението за въвеждане на гарантиран базов доход за всички граждани на страната - около 78 процента от гласоподавателите са отхвърлили предложението на днешния референдум, показват прогнозни резултати на агенция GFS за радио-телевизионната група SRF, цитирани от Ройтерс.

Според поддръжниците на предложението въвеждането на безусловен базов доход от 2500 швейцарски франка (2450 долара) месечно за възрастен и 625 франка за децата би подкрепило човешкото достойнство и обществените услуги.

Противниците, сред които и правителството, смятат, че това ще струва прекалено скъпо и ще отслаби икономиката.

Безусловният базов доход е критикуван и от бизнеса, който не се радва на перспективата за увеличаване на данъците и намаляване на конкурентоспособността на швейцарската икономика.

Профсъюзите пък са на мнение, че с бедността трябва да се води борба, като се създават работни места и като се плаща достойна заплата, а не да се изплаща еднакъв за всички безусловен базов доход.

Датата на референдума беше обявена на 27 януари от швейцарското правителство, след като преди това бяха събрани 100 хил. подписа, необходими за провеждането на допитването.

Швейцария е първата държава, провела национален референдум за безусловния базов доход, но други страни, сред които Финландия и Канада, също проучват подобна възможност.

През 2012 г. швейцарците отказаха платеният им отпуск да бъде увеличен от 4 на 6 седмици, боейки се това да не навреди на конкурентоспособността им, отбелязва AFP.

Изборните секции бяха затворени днес на обяд местно време и окончателните резултати ще станат известни довечера.

На другите въпроси на днешния референдум според прогнозните резултати 66% са подкрепили реформата на правото на убежище и 61% са се обявили за легализиране на предимплантационната диагностика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

27
rate up comment 4 rate down comment 1
cokrat1
преди 7 години
Нека и аз да Ви отперем един въпрос....в коя нормална европейска страна има дясна политика....ама обосновано????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 1
Pivoley
преди 7 години
Преразпределянето на една голяма част от БВП от страна на държавата няма как да бъде определено като дясна политика. Изобщо този дебат за ББД е тотално сбърка и безмислен в момента. Основният проблем в развитите икономики в момента е огромният ливъридж и огромната инфлация натрупана през последните 50 години. Ето за тези проблеми много малко хора искат да говорят. Вместо това се лансират някакви безумни простотии като ББД, които няма да решат нито един стратегически въпрос, нито ще стимулират ръст на иконимиките. Т.е., ББД си е изцяло лява дъвка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Спри се бе човече, ше протъркаш клавиатурата. Как се не умори главата ти да ги ражда? Да не сте цяла редакция там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
За баз.мин.доход , отриц. лихви на Гезел и биткойна - http://***.kpetkov.eu/765/parite-na-bydeshteto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Икономиката е особена и социална наука и Кейнс най-много се доближава до начина на управлението Според Фридман е напълно възможно да съществува постоянен икономически растеж и ниски нива на инфлацията, всичко което той изтъква като необходимо за това е добра правителствена парична политика от една страна и фискална, и регулационна политика от друга - https://bg.wikipedia.org/wiki/Милтън_ФридманВСИЧКИ БЪРКАТ В ЕДНО ,ЧЕ РАСТЕЖА МОЖЕ ДА Е БЕЗКРАЕН И ЗАТОВА ПИША ЗА СИСТЕМНАТА КРИЗА - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Обаче най-яко ще е да направят един такъв референдум в България, щото ще кажат на братята poми че ша им дават паари и те ще го гласуват "със силно положение" а накрая ще им вземат пааарити :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Малко си пре-възроржен относно ББД. Адмирации че гледаш другата страна на монетата която повечето КОН-спиратори тук не си и помислят че съществува. Но за мен е много интересно и въпросително какво ще стане с ББД и пазарна икономика едновременно. Има вероятност пазара да реагира с повишение на цените и инфлация, свеждаща веднага ББД до под прага на оцеляване, което в крайна сметка ще значи, че ББД е невъзможен.Иначе един познат подкрепя ББД под формата на "Всеки трябва да има право на безплатна бутилка ром на ден или безплатно здравеопазване ( едно от двете) :D)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Искам аз тука да питам един въпрос, понеже не моа го разбера, а виждам вие сте експерти.Та ББД лява или дясна политика е? Моля обосновано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Продължителната употреба на антидепресанти води до привикване, увеличаване на дозата и влошаване на състоянието на пациента :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 10
misanthrope
преди 7 години
Идеята за ББД обаче съвсем не е толкова абсурдна и неизлълнима колкото изглежда на тесногръдите форумни експерти и любители на конспирацията. Щеше да е любопитно да се види какво ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още