IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарците са масово против безусловния базов доход

Около 78% от гласоподавателите са отхвърлили предложението на днешния референдум, сочат прогнозни резултати

14:30 | 05.06.16 г. 44
<p>
	Швейцарци гласуват на референдума в неделя.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Швейцарци гласуват на референдума в неделя. Снимка: Ройтерс

Швейцарските гласоподаватели изглежда са отхвърлили с голямо мнозинство предложението за въвеждане на гарантиран базов доход за всички граждани на страната - около 78 процента от гласоподавателите са отхвърлили предложението на днешния референдум, показват прогнозни резултати на агенция GFS за радио-телевизионната група SRF, цитирани от Ройтерс.

Според поддръжниците на предложението въвеждането на безусловен базов доход от 2500 швейцарски франка (2450 долара) месечно за възрастен и 625 франка за децата би подкрепило човешкото достойнство и обществените услуги.

Противниците, сред които и правителството, смятат, че това ще струва прекалено скъпо и ще отслаби икономиката.

Безусловният базов доход е критикуван и от бизнеса, който не се радва на перспективата за увеличаване на данъците и намаляване на конкурентоспособността на швейцарската икономика.

Профсъюзите пък са на мнение, че с бедността трябва да се води борба, като се създават работни места и като се плаща достойна заплата, а не да се изплаща еднакъв за всички безусловен базов доход.

Датата на референдума беше обявена на 27 януари от швейцарското правителство, след като преди това бяха събрани 100 хил. подписа, необходими за провеждането на допитването.

Швейцария е първата държава, провела национален референдум за безусловния базов доход, но други страни, сред които Финландия и Канада, също проучват подобна възможност.

През 2012 г. швейцарците отказаха платеният им отпуск да бъде увеличен от 4 на 6 седмици, боейки се това да не навреди на конкурентоспособността им, отбелязва AFP.

Изборните секции бяха затворени днес на обяд местно време и окончателните резултати ще станат известни довечера.

На другите въпроси на днешния референдум според прогнозните резултати 66% са подкрепили реформата на правото на убежище и 61% са се обявили за легализиране на предимплантационната диагностика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
как пък не видях един нормален коментар. Швейцарците се славят като честни и трудолюбиви хора, така че не е изненада, че са против на някой да се дава без да се труди. Идеята за ББД оба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 2
Д.Петков
преди 7 години
Към #12 "Аз изследвам това нещо заради записаното в книга Откровение глава 13 стих 16"Ами то почти се е случило вече. Я погледни баркода на която и да е стока от супермаркета, числото шест се съдържа винаги три пъти - в началото, в средата и в края на всеки баркод. Такъв е стандарта за да го прочете четеца. Ще го видиш като две тънки линии от двата края и в средата на всеки баркод, тоя чифт тънки чертички са малко по-дълги от другите черти. Остава само да ни сложат чиповете (нищо чудно протокола за прочитането им да е подобен - не знам) и те ти го пророчеството - станало! Сори за лошите новини. Та какво ни гласят власт и пари имащите - както пишело в дебелата стара книга дето си цитирал: "Блажени са незнаещите..." А за това дето апостол Павел казал, че който не работи - не трябва да яде. Хубаво, ама ако искам да работя НО РАБОТА НЯМА, ко праим? Да мра ли? А работа все по-ще няма. Ъмчи то вече има вече ресторанти по света където сервират роботи.Ta "излишните хора" ще стават все пове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Ей, жалко - няма да ставам швейцарец :DСега ще чакаме европейски референдум, другаря Драги да не печата по 80лярда на месец като безусловен базов доход за банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 32 rate down comment 3
pecan
преди 7 години
Швейцарците още веднъж показаха защо са богати и че не разсъждават като повечето българи в форума .Референдум може да има там където народа мисли .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 2
Venislav
преди 7 години
Браво! Швейцарците показват защо там референдумите работят. Аз поне нищо положително не виждам в идеята за ББД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 3
SS-23
преди 7 години
За да не може да се купува/продава стоки и услуги, ако няма "печат на дявола", трябва първо всички фирми да са национализирани, т.е. да няма "частна инициатива".. Има ли "частна инициатива" няма сила, която да спре свободното движение на стоки и услуги и тяхната обмяна по всевъзможен начин! Никой не е казал, че обмяната трябва да става през "единиците и нулите на дявола"... даже най-вероятно изобщо няма да става от там ! То сега, когато има кеш, вече се появи "споделената икономика", а даваш ли си сметка, когато изчезне кеша, т.е. Свободата - какво ще измислим хората, за да останем Свободни! "Дявола" ще трябва да избие (буквално) всички, които желаят да останат Свободни! Считаш ли все още, че липсата на кеш, ще реши проблема на Гнилата Куха Система - нуждата от постоянно поскъпване на "цената на живота",, пък бил той и на хартия?! Аз не мисля! Много кръв ще трябва да се пролее ...буквално!Казвал съм многократно - НЕ може да вземеш нещо, което го няма, нямало го е и няма да го има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
Атанасио
преди 7 години
Заравянето на главата в пясъка няма да реши проблемите особено в икономиката - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027За последните 30год. се видя ,че неолиберализма особено в финансовият капитализъм е престъпление срещу човечеството но ''те'' го направиха законно с премахването 1999г. на закона ''Глас-Стигъл'' от 1933г. за разделяне на банкирането тоест кражбите са с ''вратички'' в закона а манипулациите на ЛИБОР с което се откраднаха около 8 трилиона е отделно и глобите с които ги глобихаДругият проблем е чипирането - https://***.google.es/search?q=%D1%87%D0%B8%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=plxUV4zBDOWJ8QejvoV4а цел тотален контрол на хората но може да го представят като добро ,като решение на кризите което ще е лъжа защото трябва първо забрана на офшорките и т.н. и може да има безкешево разплащане но са с банкови карти а не с чипове имплантирани в тялото за по-лесно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 9
Атанасио
преди 7 години
Прав си донякъде защото ББД е крачка към премахването на кеша макар ,че банкстерите имат много начини за това и ще го направят тоест трябва сериозно да се разгледат вариантите защото от една страна премахването на кеша ще осветли икономиката и няма да има проблем с ликвидността на банките но от друга страна може да сложат отрицателни лихви и т.н. Аз изследвам това нещо заради записаното в книга Откровение глава 13 стих 16 - '' И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им;17 за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото на неговото име.''Надявам се да няма чипиране на хората както сега на животните им слагат чип ,маркер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
Много са хитри ! Пак им се размина ейй ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 0
studioaa
преди 7 години
В Швейцария е имало 7-8 референдума за членство на страната в ЕС и всичките са завършили с един резултат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още