IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Вайдман: Премахването на кешовите разплащания не съществува като вариант

Гуверньорът на Бундесбанк не счита премахването на парите в брой за смислен инструмент за подкрепа на паричната политика

17:29 | 13.06.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да спре печатането на банкноти от 500 евро, управителят на германската централна банка Йенс Вайдман отхвърли спекулациите за евентуално елиминиране на разплащанията в брой. „Това би бил грешен, напълно непропорционален отговор на предизвикателствата в паричната политика“, казва Вайдман, който членува в Изпълнителния съвет на ЕЦБ, цитиран от Handelsblatt.

Гуверньорът на Бундесбанк не счита премахването на парите в брой за смислен инструмент за подкрепа на паричната политика. Според него е много по-наложително да се засили растежът в еврозоната. 

Припомняме, че ЕЦБ реши да спре печатането на банкноти от 500 поетапно до 2018 г., а те останат законно платежно средство. Решението на банката е свързано с "опасенията, че тази купюра може да улеснява незаконни дейности".

Съюзът на банкерите в Германия също се изказа по въпроса, като главният изпълнителен директор Михаел Кемер увери, че „никой в германската политика или в ЕЦБ не иска да премахва парите в брой“. „След 20 години вероятно ще е нормално да летим до Марс, но със сигурност ще има и пари в брой“, казва Кемер.

Вайдман за пореден път разкритикува ултрахлабавата прична политика на ЕЦБ. “По-добре да се подкрепят двигателите на растежа в еврозоната, за да се отдалечим от нулевите лихви“, казва той. „И нека да изясня: сегашната обстановка в паричната политика не изисква допълнителни облекчения“, допълва Вайдман. По думите му има достатъчно време, за да се изчакат ефектите от вече въведените мерки върху потребителските цени.

Някои от решенията от март влязоха в сила едва през юни. На 8 юни например банката започна да изкупува и корпоративни облигации, на 22 юни предстои да стартира втората серия евтини кредити за банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
Нема бе споко стига рева, терористите от Масва и Пекин ше дойдат на помощ нема си остаат конете в калта ...:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Щяли сме да летим до Марс ?! ,и съм обяснил в коментар 3 под постинга ми - http://atanasio.blog.bg/drugi/2015/05/18/bibliiata-i-naukite.1362356за филма по National Geographic ''7-те начина за унищожение на Земята'' според NASA и на теория е така за угасване на слънцето ,смяна на полюсите ,удар от астероид и т.н. после гледах друг филм пак по същият канал на NASA за енергията която ни е необходима за да летим из вселената тоест заключението беше ,че с познатите физични закони и сегашни знания това е невъзможно...... 50 Нобелови лауреати и други велики учени за вярата си в Бога - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1765168490428044
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
d333
преди 7 години
Напротив, след 20 години няма да летим до Марс както сега е нормално със самолети да си летим навсякъде по земята. Но е търде вероятно да няма кеш, или поне на основните валути - еур/усд/гбп и т.н. да им се махнат големите номинали - 500, 200, 100, 50 и да има само някакви по 20, 10 и за номиналите от 5, 2 и 1 да са заменени с монети. С нарочно високи такси теглене/внасяне кеш, за да накарат доброволно всички да се откажат от кеша. Въпреки и официално да не е забранен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Йенс Вайдман: Премахването на кешовите разплащания не съществува като вариант---Иенс, ако имаш нещо за аутсорсинг - аз приемам само кеш, свиркай! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
abdul
преди 7 години
USA ще запалят европа много скоро. Такива решения са неприемливи за националната им сигурност. Финансовата система е основен стълб в националната сигурност.Брекзит, ТТИП, кешови плащания.. ако нещо от тези неща пропадне САЩ ще запалят европа. Ще я "прочистят".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още