IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разпределя още 200 млн. евро в помощ на бежанците

Средствата са предназначени най-вече за образование и достъп до вода в засегнатите от бежанската криза страни

15:34 | 22.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Европейският съюз одобри нов пакет помощи за повече от 200 милиона евро в подкрепа на 1 милион бежанци от Сирия, Турция, Йордания и Ливан, съобщава Европейската комисия (ЕК).

В отговор на сирийската криза ЕК обяви проекти на стойност повече от 200 милиона евро в подкрепа на бежанците по линия на регионалните фондове на ЕС за трети страни.

Средствата бяха одобрени по време на четвъртата среща на Европейския регионален доверителен фонд, създаден в помощ на засегнатите от сирийската криза. На срещата участваха представители на ЕК, членове на ЕС, представители от Йордания, Ливан и Турция, както и международни финансови институции.

„Фондът позволява да предоставим бързо и ефективно помощ на нуждаещите се. Само за една година фондът събра над 730 милиона евро от държави членки на ЕС, от европейския бюджет и Турция. Помощта е предназначена за милионите бежанци извън лагерите, които живеят в градовете в Турция, Йордания и Ливан. Искаме да вкараме всички деца бежанци в училищата от следващата година“, заяви еврокомисарят по разширяването и отношенията на добросъседство Йоханес Хан. 

Новият пакет помощи е още една стъпка към изпълнението на обещаното от ЕС на конференцията „Подкрепа за Сирия и региона“, провела се по-рано през годината в Лондон, а именно - да бъдат предоставени над 3 млрд. евро през 2016 г. на сирийския народ и съседните държави, засегнати от бежанската криза.

От новия пакет 165 млн. евро са предназначени за Турция в подкрепа на образованието за сирийски граждани, както и за подобряване на достъпа до вода в Южна Турция.

Други 21 млн. евро ще бъдат предоставени под формата на спешна помощ за подобряване на водоснабдителните мрежи в Йордания.

Още 15 милиона евро са разпределени за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) за образователни услуги и парична подкрепа на палестинските мигранти от Сирия, които сега са избягали в Ливан и Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още