IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институциите на ЕС се споразумяха за новата гранична агенция

Службата ще може да се намесва при кризи и констатирани слабости

14:38 | 22.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският парламент (ЕП), Съветът на Европейския съюз (ЕС) и Европейската комисия (ЕК) постигнаха споразумение по предложението на Комисията за създаване на нова европейска служба за гранична и брегова охрана, съобщават от пресцентъра на ЕК.

Постигнатото споразумение отваря възможност службата да заработи още през лятото, допълват от пресслужбата на Комисията. 

Новата агенция ще се сформира на базата на съществуващата Frontex. Тя обаче ще има правомощията да свиква на служба допълнителен брой хора при необходимост.

Държавите членки на ЕС ще запазят компетентността и суверенитета си по отношение на техните граници и да ги управляват ежедневно. Новата агенция обаче ще може да изпраща подкрепления и да се намесва при констатирани слабости.

Според ЕК новата гранична служба ще осигури липсващото звено за подсилване на европейските граници, така че да се запази принципът за свободно придвижване на гражданите на ЕС и нормалното функциониране на Шенген.

Новата агенция беше замислена като структура през миналата година заради ескалацията на бежанската криза в ЕС, припомнят от пресслужбата на ЕК. Законодателната инициатива на ЕК за комисията беше представена в края на миналата година. Създаването ѝ е част от мерките, заложени в стратегията за контрол на миграцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още