IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Над 65 млн. са бежанците и разселените лица към края на 2015 г.

Бежанската вълна доведе до нов рекорд, невиждан от Втората световна война

10:25 | 20.06.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Конфликтите в държави като Сирия и Афганистан увеличават общия брой на бежанците и вътрешно разселените хора до рекордните 65,3 милиона души в световен мащаб към края на миналата година, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

2014 г. беше рекордна по брой бежанци в света след Втората световна война с общо 60 милиона разселени лица. Но миналата година, когато Европа посрещна огромния мигрантски поток, този брой беше надминат с 10%, посочва ВКБООН в своя годишен доклад за глобалните тенденции.

Базираната в Женева агенция призова лидерите от Европа и от други места по света да положат повече усилия, за да сложат край на войните, които масово прогонват хората от родните им места.

„Имаме нужда от действия, политически действия, за да се спре конфликтът“, призова върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. 

Според данни на ВКБООН средно 24 души на минута са напускали домовете си всекидневно през миналата година, или 34 хил. души на ден. За сравнение, през 2005 г. шестима души са напускали родните си места всяка минута. Темповете на глобалното разселване се удвояват от 1997 г. насам, като се увеличават с 50% само през 2011 г., когато започна войната в Сирия.

Повече от половината от всички бежанци идват от три страни - Сирия, Афганистан и Сомалия. За втора поредна година Турция посреща най-много бежанци - 2,5 милиона души, почти всички от съседна Сирия. Афганистанският съсед Пакистан е посрещнал 1,6 млн. души, а Ливан, който е до Сирия, е приютил 1,1 млн. души.

Според Филипо Гранди политиците и организациите, оказващи помощ и защита, наистина са изправени пред обезкуражаващи предизвикателства, помагайки на 40,8 милиона вътрешно разселени лица в конфликтните страни. Други 21,3 млн. души са бежанци, а около 3,2 млн. души търсят убежище.

 

Повече от един милион души са избягали в Европа през миналата година, което доведе до политическа криза в ЕС.

 

Гранди призова страните да работят, за да се борят с ксенофобията, като заклейми оградите, издигнати от някои европейски страни и законодателствата, които ограничават достъпа до по-богати и по-спокойни европейски държави.

Според комисаря „такива европейски политики разпространяват отрицателен пример по света“.

„В дългосрочен план за Европа няма план Б“, обясни той. „Европа ще продължи да приема хора, търсещи убежище. Техният брой може да варира, но това е неизбежно“, предупреди още Гранди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Световното масонство каза, че до 2025 г. щели да са 1 милиард.И Соломон Паси също го потвърди.Имат още много работа до заветната цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
"Базираната в Женева агенция призова лидерите от Европа и от други места по света да положат повече усилия, за да сложат край на войните, които масово прогонват хората от родните им места.""Гранди призова страните да работят, за да се борят с ксенофобията, като заклейми оградите, издигнати от някои европейски страни и законодателствата, които ограничават достъпа до по-богати и по-спокойни европейски държави."Крайно безочливи изказвания !!!! Първо - от нахлуващите в Европа най-много до една четвърт са РЕАЛНИ бежанци от страна във война (Сирия) - останалите са просто нахални ***, мъкнещи се тука, за да живеят на гърба на работещия европеец, безчинствайки безнаказано !!! Второ - не виждам нищо ксенофобско в това да защитаваш държавата си от незаконно нахлуващи диваци. Тоя *** - гранди - колко бежанци приюти в домът си - при своето семейство? Има ли жена, дъщеря/дъщери и ще ги пусне ли на негърите и арапите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още