IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на LSE одобриха офертата на Deutsche Boerse

Обединението беше подкрепено с огромно мнозинство - 98,9% от акционерите на лондонския борсов оператор гласуваха "за"

17:47 | 04.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акционерите на Лондонската фондова борса (LSE) одобриха офертата за обединение, отправена от Deutsche Boerse, съобщава ВВС. Сделката беше подкрепена с 98,9% от гласовете.

Двете борси се споразумяха за своето обединение на стойност 27 млрд. долара още в началото на годината. Вотът на британците за напускане на ЕС обаче повдигна някои въпросителни как точно ще бъде осъществена тази стъпка, посочва още ВВС.

The Telegraph допълва, че двете компании имат срок до 12 юли да спечелят одобрението и от страна на акционерите на германската фондова борса.

"Няма значение дали Великобритания е просто европейска държава или член на ЕС, обединението ще създаде глобална конкуренция, пазарна инфраструктура с промишлена насоченост в подкрепа на европейската индустрия", коментираха от LSE след събранието на акционерите.

По време на дискусията акционери са повдигнали въпроса за Brexit, особено на фона на искането на френския президент Франсоа Оланд клирингът на еврото да се премести от Лондон в държава от еврозоната, посочва още изданието.

Един от сериозните въпроси, който засега не е решен, е къде ще бъде седалището на новия борсов оператор. На фона на решението на Великобритания да напусне ЕС се чуват все повече призиви седалището на бъдещия мегаоператор да не бъде в Лондон.

„Много трудно е да си представим, че най-важното борсово пространство за еврозоната ще бъде ръководено от място извън ЕС“, заяви президентът на германския финансов надзор Bafin Феликс Хуфелд, цитиран от германската икономическа телевизия N-Tv.

“Ще трябва да се предприеме нещо“, добавя той. Макар и формално Bafin да няма правото на вето, думите на Хуфелд определено имат голяма тежест.

„Беше трудно да се защити централа извън еврозоната, а какво остава за централа дори извън Европейския съюз“, казва и председателят на съюза на спестовните каси в Германия Георг Фареншон и защитава водещата роля на Франкфурт.

„Централата трябва да се премести във Франкфурт“, настоява и председателят на Борда на директорите на Deutsche Boerse Юта Щулфаут. Предвид излизането от ЕС е извън разумното действие централата да остане в британската столица, допълва тя.

Премиерът на провинция Хесен Фолкер Буфиер също е скептичен. „Трябва да се изясни дали страната може да изпълнява задълженията си по надзора, ако седалището на холдинга бъде във Великобритания. Това повдига сериозни въпроси“.

Икономическият министър на провинцията Тарек Ал-Вазир вече поясни, че вотът за Brexit ще изиграе централна роля при проверката на сделката от страна на неговото министерство.

Bloomberg цитира анонимни лица, според които холдингът може да се премести от Лондон в друга локация в ЕС, като Холандия, например, за да се получи одобрението на регулаторите.

Председателят на LSE Доналд Брайдън обаче беше категоричен, че Великобритания все още е част от ЕС и в следващите две години ще продължава да бъде част от общността, допълва ВВС. 

От 2000 г. насам двете борси на два пъти опитваха да се обединят. Първия път сделката беше блокирана след конкурентна оферта от страна на шведския пазарен оператор OMX.

През 2004 г. пък акционерите не одобриха идеята за обединение, а и регулаторите изразиха своите опасения, че сделка между двете борси ще наруши конкуренцията на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още