IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска да наложи санкции на Испания и Португалия заради бюджетните дефицити

Решението за подобна стъпка заради дефицитите им ще бъде взето на среща на финансовите министри следващата седмица

18:36 | 07.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз иска да наложи санкции на Испания и Португалия заради неизпълнението на ограниченията за бюджетните дефицити. Това би било безпрецедентна стъпка в налагането на правилата, създадени с цел предотвратяване на нова дългова криза, съобщава Bloomberg.

„Двете страни се отклониха от пистата към коригиране на прекомерните си дефицити и не са постигнали бюджетните си цели“, казва заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис в имейл. „Намаляването на високите нива на дефицит и дълг е предпоставка за устойчив икономически растеж и в двете страни“.

Финансовите министри на ЕС, които ще се срещнат в Брюксел другата седмица, сега трябва да решат дали да приемат предложението. Ако препоръката бъде одобрена, комисията ще има 20 дни, за да предложи глоби и спиране на някои европейски регионални фондове. Глобите могат да бъдат намалени или отменени заради „изключителни икономически предпоставки“ или мотивирано искане, се казва в изявлението.

ЕС претегля нуждата от прилагане на бюджетните си правила на фона на по-широките призиви да засили подкрепата си за блока след решението на Великобритания да излезе от него. Действащият икономически министър на Испания Луис де Гуиндос е категоричен, че санкциите срещу страната му ще бъдат неразумни, тъй като правителството работи за коригиране на икономиката след финансовата криза.

„Тези правила съдържат известна гъвкавост, но в този случай гъвкавостта вече бе използвана“, каза по-рано през деня Йерун Дейселблум, холандският финансов министър, който води групата на колегите си. „Когато погледна цифрите, наистина трябва да заключа, че Испания и Португалия са направили твърде малко“.

Стартирането на процедура за санкции за страните от Пиринейския полуостров може да се окаже спорен въпрос. Това се дължи на факта, че макар че други страни, включително Франция и Италия, получиха предупреждения през последните години за неизпълнени цели по дефицита или дълговете, засега нито една не е била санкционирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis21
преди 7 години
Ами за Франция, Белгия и УК ???????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Ами да пробват...ше почнат да намаляват звездите от евроколекцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още