IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания номинира нов еврокомисар

Британският посланик във Франция Джулиън Кинг е бил номиниран днес от премиера Дейвид Камерън

14:55 | 08.07.16 г.
Великобритания номинира нов еврокомисар

Посланикът на Великобритания във Франция Джулиън Кинг беше номиниран днес за еврокомисар, предаде BBC.

Кинг е номиниран от британския премиер Дейвид Камерън след оттеглянето на досегашния комисар Джонатан Хил, подал оставка след резултатите от референдума във Великобритания, завършил с мнозинство за напускане на ЕС.

Засега не се посочват отговорностите в ЕК, които може да бъдат предложени на Кинг, ако той бъде утвърден от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

По време на обедния брифинг в Брюксел говорителят на ЕК Мина Андреева уточни, че биографията на Кинг ще бъде прегледана от ЕК през уикенда, а след разговор с Жан-Клод Юнкер в понеделник ще бъде определена и областта, за която той ще отговаря. 

По време на интервюто ще бъде решено и доколко неговата кандидатура е подходяща. 

В комисията на председателя Юнкер досега британският комисар отговаряше за финансовите услуги, финансовата стабилност и капиталовите пазари. Тези отговорности бяха прехвърлени на зам.-председателя Валдис Домбровскис. Всяка държава от ЕС има право на свой комисар в Европейската комисия. Номинациите се издигат от националните правителства, а председателят на ЕК одобрява кандидатите и определя за кои области ще отговарят.

Великобритания остава пълноправен член на ЕС, докато не го напусне, въпреки че няма да участва във всички срещи на Европейския съвет.

Камерън вече заяви, че оставя на наследника си решението за задействането на процедурата за излизане от ЕС, която според правилата на ЕС би отнела две години.

Джулиън Кинг зае текущия си пост в Париж през февруари. По време на 30-годишната си дипломатическа кариера той е заемал различни висши длъжности в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още