IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей ще бъде следващият премиер на Великобритания

Настоящият министърът на вътрешните работи ще наследи Дейвид Камерън в сряда вечерта, след като другият кандидат Андреа Ледсъм се отказа

19:00 | 11.07.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Министърът на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей. Снимка: архив, Ройтерс

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей ще наследи Дейвид Камерън като премиерна страната в сряда, след като единственият й опонент за лидерското място в управляващата партия се отказа, пише Bloomberg.

Министър-председателят на Великобритания в оставка Дейвид Камерън коментира, че ще посети Кралица Елизабет II, за да се оттегли след последния си парламентарен контрол в сряда. След това кралицата ще покани 59-годишната Мей да сформира ново правителство.

В управляващата Консервативна партия цари смут след резултатите от референдума за еврочленството, проведен на 23 юни. Тогава Камерън каза, че ще се оттегли до края на септември. По-рано днес кандидатът за лидер на партията Андреа Ледсъм обяви решението си да се оттегли от надпреварата, с което другият претендент – Тереза Мей – остава необезпокояван.

„Тя е силна, тя е компетентна, тя е повече от способна да достави управлението, от което нашата страна се нуждае в следващите години“, заяви накратко Камерън пред официалната си резиденция в централен Лондон.

Час преди Ледсъм да обяви, че се отказва, Мей обяви, че ще работи за излизането на Великобритания от ЕС.

„Нашата страна се нуждае от силно, доказано лидерство, да ни изведе от това време на политическа и икономическа несигурност и да договори най-добрата сделка за Великобритания, тъй като напускаме ЕС, и да оформим нова роля за себе си в света“, заяви тя. „Brexit означава Brexit и ние ще постигнем успех от него.“

Британският финансов министър Джордж Озбърн изрази увереност, че бизнесът е заинтересован Тереза Мей да бъде назначена за премиер на Обединеното кралство „още в близките дни“, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„На икономиката и бизнеса във Великобритания и в целия свят е нужна стабилност, затова всички са заинтересовани Мей да заеме премиерския пост в близките дни“, каза Озбърн в интервю за ВВС от Ню Йорк, където се намира за срещи с американски инвеститори.

 

 

На практика Мей остана единствен претендент за лидер на Консервативната партия, след като нейната съперничка Андреа Ледсъм обяви, че се оттегля от надпреварата.

Съветът на управляващата партия трябва в най-близко време да определи кога Тереза Мей, която сега е вътрешен министър, ще бъде назначена за шеф на партията. Този пост автоматически означава и че тя ще поеме длъжността на премиер на Великобритания, тъй като консерваторите са на власт.

Мей ще поеме задачата да направлява прехода на страната по излизането й от ЕС при наличието на турбулентни пазари, при които курсът на лирата е един от най-ниските от над 30 десетилетия. Мей вече каза, че Великобритания трябва да се откаже от целта си за бюджетен излишък до 2020 г.

Ледсъм, която е член на Парламента от 2010 г., но не е в кабинета, се оттегли днес, като каза, че подкрепата й сред консерваторите не е достатъчен за „силно и стабилно правителство“.

Решението й дойде, след като трябваше да се извини за това, че каза пред вестник Times, че ще е по-добър премиер от Мей, защото има деца. Освен това тя срещна критики относно предишния й кариерен опит във финансите.

Когато обяви намерението си да наследи Камерън, Тереза Мей каза, че ще почака до 2017 г. преди да задейства чл. 50 от Лисабонския договор, с което ще стартира двугодишният процес на преговори за напускане на ЕС.

Мей се обяви против идеята за предсрочни парламентарни избори, но може да бъде притисната да свика такива, имайки предвид драматичните промени на политическата сцена, след като Камерън победи миналата година. Другите партии вече призоваха за предсрочен вот.

Още по темата гледайте във видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 2
Vesko94
преди 7 години
Гледах речта на Мей днес в Бирмингам. С няколко думи основното и послание беше повече просперитет за всички в обществото. По-високи данъци за по-богатите, акцент върху младите хора и тези без особен бекграунд, неуспели да се облагодетелстват от растежа на икономиката. Личеше си един по-особен тип говорене за тамошните консерваторите. Нещо, което аз бих нарекъл "ляв консерватизъм" или нов тип "социален консерватизъм"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 11
deant
преди 7 години
И ще идват в България да гледат старци, както гърците го направиха нали? Ех... Аз предлагам целия свят да влезе в ЕС, че да не пропадне икономически. Щото видиш ли Европа е цъфнала и вързала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 12
Ironhorse
преди 7 години
Хехехех,все пак да не забравяме, че Титаник е бил построен в Британия.цялата работа ми прилича на последните минути на палубата:Всички пищят от ужас, нахлува вода, а капитана заповядва на оркестъра да свири.Осем музиканти от оркестъра под диригентството на Уолес Хартли продължават да веселят на горната палуба дремещите непукисти, които не могат да си представят как "Титаник" ще потъне, разчитайки на най-съвременната и модерна технология, която във всички случаи би ги предпазила от катастрофа.Естаблишмънта на Британия е толкова самоуверен, че не вижда очевидното за всеки:Британия ще рухне икономически, а вече не е обединена, а разединена и то дълбоко, и не се знае докога ще е обединено кралство. Скоро може да стане Кралство англия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
khao
преди 7 години
да не изглежда че се заяждам, ама там и чай не расте :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 9
copper
преди 7 години
да я отдалечава. във франкфурт вече пеят и празнуват, че ще заместят лондон като търговски и финансов център. с икономика, 80 % базирана на услугите, великобританските *** ще търпят херпес73 да ги съветва какво, освен чай и *** барабонки, да изнасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още