IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън и кога е време да спреш да бъдеш клоун?

Проблемът с това цял живот да се преструваш на палячо е, че в един момент хората започват да вярват, че си такъв

15:33 | 04.07.16 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Проблемът с това цял живот да се преструваш на палячо е, че в един момент хората започват да вярват, че си такъв.

През април, когато възможността Великобритания наистина да гласува за излизане от Европейския съюз изглеждаше твърде невероятна, два вестника поръчаха анкета, за да разберат с коя политическа фигура читателите искат най-много да вечерят, припомня Дон Дейвид Гатънплан за The New York Times.

Борис Джонсън, който се обяви в подкрепа на Brexit, бе победител в проучването, и то с голяма разлика - 38% от респодентите казаха, че предпочитат неговата компания спрямо 18% за лидера на лейбъристите Джереми Корбин и само 12% за министър-председателя Дейвид Камерън.

Въпросът днес е дали много от тях са променили мнението си, тъй като господин Джонсън – или Борис, както е известен навсякъде, вече изглежда по-скоро като онзи тип компания, който би поръчал скъпо ястие и най-доброто вино в менюто и после ще излезе, оставяйки другите да платят сметката.

Преди десетина дни Великобритания бе петата най-голяма икономика в света. До преедния уикенд, когато британците вече бяха гласували с 52% към 48% да излязат от Европейския съюз, страната спадна до 6-та позиция в класацията след Франция. Камерън, който заложи политическото си бъдеще на карта с вота, подаде оставка.

Мнозина смятаха, че негов наследник може да се окаже именно Борис Джонсън.

Разрушителният рус образ на кампанията за напускане бе възприеман за министър-председател в изчакване след завръщането си в парламента през миналата година. Той и Майкъл Гоув – подобно на Джонсън и той е журналист, присъединил се към партията на торите, бяха интелектуалните лидери на кампанията, като до голяма степен се очакваше да станат част от правителството – Джонсън да е премиер, а Гоув – финансов министър.

Оказа се, че представите на Гоув са малко по-различни.

В сряда съпругата на Гоув – Сара Вайн, която е колумнист за The Daily Mail, неволно пусна свой мейл, с който показа недоверието си към Джонсън. „Трябва да имаш конкретни уверения от Борис, иначе не може да гарантираш подкрепата си“, увещава тя съпруга си. Тя му напомня още, че както Пол Дакър – влиятелният редактор на The Mail, така и Рупърт Мърдок „инстинктивно не харесват Борис, но се доверяват на твоите способности дотолкова, че да подкрепят екип Борис - Гоув“.

Въпреки това в колонката си същия ден Вайн не подсказва по никакъв начин, че Гоув има план да измести Джонсън като фаворит за следващ лидер на консерваторите и министър-председател. Същото едва ли може да бъде казано за Борис, чиято амбиция е толкова широка, колкото и неблагоразумието му.

Ролята му на клоун все пак бе от голяма полза за Джонсън. Той си създаде един тип буфер от обществено снизхождение към личността си, докато планираше следващия ход в кариерата си. Младият репортер, който бе уволнен от The Times през 1988 г. за фалшифициране на цитат, стана редактор в The Spectator през 1999 г. Колумнистът на вестника, който през 2002 г. пишеше с презрение за политиците, стана кмет на един от най-разнообразните и космополитни градове в света през 2008 г. 

Джонсън начело на The Spectator - все едно „да се даде ваза от династията Мин в ръцете на маймуна“

Междувременно се оказа и баща на две избрачни деца. През 2013 г. апелативният съд го порица за „безотговорното“ му поведение на „женкар“.

Не можем да кажем, че не бяхме предупредени, пише Гатънплан. Когато Джонсън пое The Spectator, неговият приятел и биограф – политическият журналист Андрю Гимсън, отбелязва, че това е било все едно „да се даде ваза от династията Мин в ръцете на маймуна“. Някак обаче нито палячовщината му, нито скандалите го забавиха. Просто Борис си беше Борис.

Той дори се измъкна чист въпреки забележителната промяна на позициите си по отношение на Brexit: от „меко балансиран“ през февруари през изцяло за излизане през април до последната си колонка след референдума за The Daily Telegraph, в която уверява читателите, че „Великобритания е част от Европа и винаги ще бъде“.

В четвъртък сутринта, след като унищожи политическата кариера на стария си съученик Камерън, разби британската икономика и вероятно разцепи Великобритания, Джонсън обяви, че няма да остане, за да оправи бъркотията, която той самият сътвори. Неговият някогашен съюзник – Гоув, реализира преврата, обявявайки собствената си кандидатура за лидер на консерваторите: „Борис не може да предостави лидерството или да изгради екипа за задачата, която предстои“.

До вчера Джонсън сякаш имаш способността да изпревари скучните факти и лошата реклама, като може би само Доналд Тръмп успяваше да го задмине в това. Борис скоро няма да бъде министър-председател на Великобритания, може би и никога, но какво тогава следва оттук нататък?

Раздяла с британската политика звучи като доста добра идея. Макар че се отказа от американския си паспорт, за да избегне плащането на данъци, Джонсън всъщност е роден в Ню Йорк. Може би Тръмп ще го вземе като подгряващ изпълнител – или пък дори като кандидат за вицепрезидент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
Прав си!Nana - G.o.d с Бг Преводhttp://***.vbox7.com/play:eefc48ab
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
serafima
преди 7 години
Мене ме изненадва, че Меркел, Юнкер и ОландЧО даже реплика не казаха след референдума - да, има слаби страни в ЕС и трябва да ги променим с ОБЩО решение. Това е първа реакция на възпитан човек или лидер. Те се нахвърлиха върху гласувалите за излизане - възрастни, закостенели и т.н. Естествено е "бежанците" и мигрантите да не искат страната да излезе от ЕС. Вместо това се забързаха да им напомнят да излизат час по-скоро????? Какво добро ще произтече от това "по-бързо" за ЕС? Това е един некултурен инат - като се скарата двама души и единият, уязвеният почва да гони другия.Предлагат или свърхдържава(???!!), или Европа на скорости (и региони), или се мразят един друг, а най-много източноевропейците. Аз лично не се чувствам уютно, когато такива неуважавани същества се опитват да ме сложат на по-ниско място. НЕ ГО ПРИЕМАМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
serafima
преди 7 години
Когато се спомене за държавник клоун, най-напред асоциирам с нашия президент. Защо ходите толкова далече, от другата страна на Европа, а не се вгледате в действията на нашите политици? Има си обяснение за интереса на обикновените коментиращи към Борис Джонсън, но има и нещо, което се свързва с по-серозно отношение към политиците и към човството за самокритичност. Защо някои хора си представят, че британците или биха излезли изцяло, или биха се върнали. Според мене това е не много смислена алтернатива. Че те и досега не бяха в смисъла на редовия член на ЕС. Бяха галените деца. Те могат да останат със статута на Норвегия или Швейцария, или просто трети модел да си договорят.Всяка държава има право да си търси своя модел без Меркел да му налага какво да прави. Говоря по принцип и ме изненадва, че толкова хора се нахвърлят върху Брекзит. Значи ли това, че досега са намазвали от Великобритания и сега им кисне, защото не вярвам толкова да са загрижени за интересите на британците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
Frank Sinatra, My Way, With Lyrics https://***.youtube.com/watch?v=6E2hYDIFDIUБорис Джонсън и кога е време да спреш да бъдеш клоун? - Значи е време сам да направиш пиар за себе си, а не други да създават погрешна представа са теб. Мисля, че е време на дела да покажеш кой си като човек и да те знаят по този начин всички. Търпението е добродетел и сила, когато се прилагат навреме.Бъди себе си Борис Джонсън и ще видиш, че един ден като се обърнеш назад, няма да има за какво да се упрекваш. Щом като можеш да влияеш на всички с поведението и предпочитанията си, накарай ги да подражават само на положителни неща, които ги правят достойни и богати хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Всички екстремни и крайни лидери и формации са си некадърни да управляват - знаят само да лаят. И Льо Пен във Франция е време да си ходи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
Императорът дано се включи и да ги заплюе като мишкуняци, напълно безотговорни--------------------------------------това беше много смешно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
Императорът дано се включи и да ги заплюе като мишкуняци, напълно безотговорни--------------------------------------това беше много смешно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 0
georgi_shum
преди 7 години
Лейбъра и той е пътник, депутатите му, му гласуваха вот на недоверие, макар и необвързващ.. До дни ще му отворят процедура за отстраняване.. Въобще цирка е пълен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 1
Ivan.r
преди 7 години
(((((((((Елит))))))))) - всички лидери без марксиста на Лейбър са в оставка, бягат от отговорност, крият се, мишкуват. Императорът дано се включи и да ги заплюе като мишкуняци, напълно безотговорни.Календар, какво имаш предвид, защо трябваше да напусне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 5
georgi_shum
преди 7 години
Напускат щото усетиха, в кви *** се насадиха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още