IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция поиска Барозу да се откаже от поста в Goldman Sachs

Правилата за конфликт на интереси за бивши висши служители на ЕС трябва да се затегнат, според висш представител на френския кабинет

19:11 | 13.07.16 г. 2
<p>
	Бившият председател на ЕК Жазе Мануел Барозу. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Бившият председател на ЕК Жазе Мануел Барозу. Снимка: архив, Ройтерс

Правителството на Франция призова бившия председател на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу да се откаже от плановете си да започне работа за американската инвестиционна банка Goldman Sachs, предава Ройтерс.

Париж определя решението на Барозу като “скандално”.

Припомняме, че  Goldman Sachs обяви решението си да наеме Барозу през миналата седмица заради Brexit. Банката разчита на опита на бившия председател на ЕК, с който да се смекчат негативните ефекти от излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

Държавният секретар за европейските въпроси на Франция Арлем Дезир коментира, че възникват въпроси около правилата за конфликт на интереси в ЕС. Според Дезир правилата трябва да са още по-строги за бившите висши служители.

"Това е грешка от страна на г-н Барозу и най-лошата услуга, която един бивш председател на Комисията би могъл да направи на европейския проект в момент от историята, когато той трябва да бъде подкрепен и заздравен", коментира Дезир пред парламента на Франция.

От 2002 до 2004 г. Барозу беше министър-председател на Португалия, а в продължение на 10 години - от 2004 до 2014 г., оглавяваше ЕК. Това беше и един от най-тежките периоди за ЕС заради глобалната финансова криза и дълговата криза в еврозоната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ivanrog
преди 7 години
Евала бе Франция! Значи, когато ваши банки наемат бивши комисари, не е проблем, но когато американска го прави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още