IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs нае за съветник бившия председател на ЕК Жозе Мануел Барозу

Според банката той ще помогне да се преодолеят негативите от британския вот за излизане от ЕС

17:49 | 08.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американската банка Goldman Sachs нае бившия председател на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу, за да помогне в преодоляването на негативите от решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз (ЕС), съобщава Financial Times.

Инвестиционната банка обяви днес, че Барозу се присъединява като неизпълнителен председател на базираната в Лондон Goldman Sachs International (GSI)най-голямото ѝ дъщерно дружество. Той ще бъде и съветник на банката.

Барозу, който беше председател на Еврокомисията в продължение на десетилетие, казва за Financial Times, че ще направи каквото може, за да „смекчи негативните ефекти“ от решението за Brexit. Ако Великобритания изгуби достъп до европейския единен пазар, американските банки може би ще трябва да преместят големи части от европейските си бизнеси извън Лондон.

„Разбира се, познавам добре ЕС, познавам относително добре и британската среда“, казва Барозу. „Ако моите съвети могат да бъдат полезни при подобни обстоятелства, разбира се, че съм готов да помогна“, допълва той.

Бившият португалски министър-председател оглавяваше ЕК в периода 2004-2014 г., когато се случи и финансовата криза. Той беше ключова фигура по много от политиките на финансовия сектор, които бяха приети след това, включително банковия съюз.

„Неговите съвети и консултации в този момент на монументални промени и несигурност ще бъдат изключително важни“, заяви Питър Съдърланд, който се оттегли като председател на GSI през май 2015 г. Оттогава постът се заема от неизпълнителния директор на GSI Клес Далбак.

Засега Барозу не спекулира дали банките, базирани във Великобритания, ще могат да продължат да ползват британските си лицензи, за да работят на европейските финансови пазари.

„В момента не знаем какъв точно ще бъде крайният резултат от преговорите (между Великобритания и ЕС - б.ред.)“, казва Барозу. „Това, което знам със сигурност, е че и двете страни ще бъдат достатъчно разумни и мъдри, за да водят честни преговори“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Време му е да си прибере дивидентите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
стандартно изпълнение, всеки *** васал отива на инструктаж в Империята, но нема вече за кога и без тва Империята е валат още малко само ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още