IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нападателят от Ница е бил радикализиран наскоро, заяви френският премиер

Силите за сигурност са предотвратили 16 нападения през последните три години

09:46 | 17.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Мъжът, който стои зад нападението във френския град Ница на 14 юли, при което камион се вряза в тълпата и отне живота на 84 души, е бил радикализиран наскоро, заяви френският премиер Манюел Валс, цитиран от Ройтерс.

Властите установиха, че 31-годишният тунизиец Мохамед Лахуаедж Бухлел, който беше застрелян от полицията, е имал връзки с Ислямска държава, която пое отговорност за атентата. 

"Разследването ще установи фактите, но ние вече знаем, че убиецът е бил радикализиран много бързо", каза Валс в интервю за вестник "Журнал дю диманш". Той подчерта, че няма съмнение за ислямисткия характер на нападението. 

Официални представители заявиха, че разпитаните от полицията хора са посочили, че мъжът е претърпял бърза трансформация, като до неотдавна нямал явен интерес към религията.

Валс каза също, че силите за сигурност са предотвратили 16 нападения през последните три години и предупреди, че рискът от нови атентати продължава да съществува, информира БТА.

"Винаги съм казвал истината за тероризма: в момента тече война, ще има още нападения. Трудно е да се каже, но ще бъдат загубени още животи", отбеляза френският премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още