IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите дадоха лоша оценка на европейския банков сектор

Консолидация на сектора може да подобри балансите, смята анализатор

18:47 | 03.08.16 г.
Пазарите дадоха лоша оценка на европейския банков сектор

Пазарите дадоха лоша оценка на европейския банков сектор след резултатите от стрес тестовете в края на миналата седмица, пише Марк Гилбърт в свой анализ в Bloomberg. Само в рамките на два дни от началото на тази седмица акциите на банките, част от Stoxx 600, са загубили 7,6% от стойността си.

Днес обаче секторът успява да преодолее негативните настроения. Банковият сегмент в Stoxx 600 се повишава с почти 2%. 

Агенцията припомня, че за първи път от 2014 година насам банковият сектор в Европа е бил проверен дали може да издържи на кризи. Проверката не обхвана банките в Гърция и Португалия, които показаха най-слабите резултати при предишните тестове.

И макар че резултатите не са толкова лоши, някои от големите европейски банки, сред които и германската Deutsche Bank, се представиха слабо на стрес теста. Вероятно това е една от причините инвеститорите да изгубят доверието си в банковия сектор като цяло и да започнат да продават акциите си.

Заради спада на цената на акциите Deutsche Bank и Credit Suisse бяха изключени от Stoxx Europe 50. През последните три години двете банки са загубили около 60% от цената на акциите си, докато стойността на самия индекс се повишава с 15 на сто.

Според автора на анализа Европа има нужда от ново решение за банковия си сектор. Едно от тях например е намаляването на броя на банките. В Италия, чиито банки са с лоши резултати в теста, има 64 банкови филиала на 100 хил. души. Броят им в Испания е 70, докато в САЩ и Япония съотношението е два пъти по-малко.

Консолидацията ще позволи на европейските банки да подобрят своите баланси, пише още Гилбърт. 

Financial Times допълва, че банките в Европа страдат от ниските лихви по кредитите, което намалява приходите им, а повишените регулации оскъпяват инвестиционното банкиране.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още