IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Хамънд гарантира европейското финансиране за британски проекти след Brexit

За целта Министерството на финансите на Великобритания ше трябва да заделя около 4,5 млрд. паунда годишно

11:51 | 13.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Британският министър на финансите Филип Хамънд. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Британският министър на финансите Филип Хамънд. Снимка: архив, Ройтерс

Британският министър на финансите Филип Хамънд обеща да гарантира финансирането на фермерите, учените и други различни проекти от Европейския съюз (ЕС) след като страната напусне общността, предава БНР.

Това означава, че Министерството на финансите ще трябва да заделя около 4,5 млрд. паунда годишно, за да гарантира финансираните от ЕС проекти, които вече са подписани.

Хамънд обеща още да запази сегашното ниво на финансиране на земеделието до 2020 г., отчитайки важността на отрасъла за страната. В момента британските фермери получават около 3 млрд. паунда субсидии от ЕС.

„Искаме да гарантираме, че проектите, които вече са подписани или ще бъдат подписани в следващите месеци, дори ако времето за плащанията по тях изтече, докато излизаме от ЕС, ще бъдат гарантирани от британското правителство“, увери Хамънд, цитиран от ВВС.

„Целта ни е да уверим хората, че имат стабилност и сигурност в периода преди напускането на ЕС и че използваме възможностите, които това напускане дава, за да оформим собствените си приоритети“, каза той.

Великобритания все още не е активирала процеса на преговори за излизане от ЕС след референдума през юни. Гласоподавателите се произнесоха в полза на Brexit, но премиерът Тереза Мей даде ясно да се разбере, че няма да задейства член 50 от Лисабонския договор до края на годината.

Министърът на финансите в сянка Джон Макдоналд обаче коментира последните изявления на Филип Хамънд като ясен индикатор, че консерваторите нямат ясен план за Brexit и че всички въпроси, свързани с напускането на ЕС, продължават да са без отговор.

В момента Великобритания внася пари в бюджета на ЕС, но това ще бъде прекратено, когато страната напусне.

През 2015 г. британското правителство плати 13 млрд. лири, а постъпленията от ЕС бяха за 4,5 млрд. лири, което означава, че Великобритания допринася нетно с близо 8,5 млрд. лири, или с по 161 млн. лири на седмица.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още