IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Единна данъчна основа в ЕС е много добра идея

Сега не е моментът за генерални, теоретични планове, а за решаване на спешните проблеми, каза германският финансов министър

17:56 | 10.09.16 г. 13
<p>
	Волфганг Шойбле. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Плановете на Европейската комисия (ЕК) за единна данъчна основа за мултинационалните компании, които имат дейност в ЕС, бяха определени от германския финансов министър Волфганг Шойбле като „много добра идея“, съобщава Ройтерс.

Той е убеден, че усилията на Брюксел в тази насока - борбата с данъчните измами и избягването на плащането на данъци, ще бъдат подкрепени.

Предложението на ЕК за общата данъчна консолидирана основа ще бъде представено след няколко седмици, обеща в петък комисарят по икономическите и монетарните въпроси на ЕС Пиер Московиси.

Идеята на ЕК не е нова - система за изчисляване на данъчни основи в ЕС беше дискутирана още през 2011 г. Случаят с Apple и данъчната сделка, която компанията сключи с правителството на Ирландия, обаче отново направи темата актуална.

След срещата на финансовите министри от ЕС в Братислава Шойбле коментира още, че очакваното излизане на Великобритания от общността не трябва да бъде причина за бъдещи слабости. 

„Ясно е, че трябва да направим всичко, за да стабилизираме ЕС и единствената възможност за това на нивото на 27-те страни членки, е широк консенсус“, каза германският финансов министър, цитиран от ForexLive.

Според него сега не е моментът за генерални, теоретични планове, които изискват промяна в Договора за ЕС. „ЕС трябва да се фокусира върху решаването на спешните проблеми, като например бежанската криза“, каза Шойбле.

Финансовите министри и представителите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), които участваха в срещата, са обсъдили начини за подобряване на Плана „Юнкер“, стана ясно още от думите на германския министър. Планът беше одобрен през ноември 2014 г. и целта е да бъдат премахнати проблемите пред инвестициите в ЕС чрез оказване на подкрепа на проекти от публично-частен характер. 

За промяна в Плана Юнкер призоваха и лидерите на страни от ЕС, чиито партии са част от семейството на ПЕС. По време на среща в Париж в края на август те поискаха предвидените средства да бъдат удвоени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 1
Vesko94
преди 7 години
Какво мрънкате сега? Нали сте за ЕвроАтлантически ценности и интеграция? От една страна искате ниски данъци и конкурентоспособност, от друга да сте интегрирани в Европата. А на това му казвам пълна ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
lbrty
преди 7 години
Супер, тъкмо се завъртяха някакви външни инвеститори и производства в БГ и сега ще ни вземат едното от двете конкурентни предимства - ниските данъци. Остава да разчитаме само на ниските заплати, т.е. те ще трябва да станат още по-ниски ако искаме да дойде пак някой инвеститор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Хаха, да не би тия 26% да са ги внасяли в Ирландския бюджет а ирландците да са давали 0.005% на ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
Кук заяви, че това за 0.005% данък е измислица. Всъщност са плащали 26% данъци. И всеки вярва на когото си иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 5
supertrader
преди 7 години
Няма правила за данъци има проценти данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
pecan
преди 7 години
ДДС в Германия е по ниско , а ако инвестираш не е толкова страшен данък печалба .Такива като ЧЕЗ ще бъдат принудени да изнасят по малко от БГ . Кой данък е лош в Германия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
Даа, можеше да го наложат, и да ни вдигнат стандарта,(като едно време да сме в час, но уви, мутрите победиха), отдавна закачени сме към еврото , но все пак е стабилност !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
serafima
преди 7 години
Ще ни го наложат и още как. Виждате, че не печелим нищо дори при толкова ниския пряк данък от гледна точка на конкурентоспособност, а какво ще стане, когато го изравнят с тези в Западна Европа. Представям си как Горанов и премиерът ще започнат да ни уверяват колко навременно и подходящо е това. Непременно най-напред от "експертите" този акт ще подкрепи Красен Станчев - философът от бившето АОНСУ в битието му на икономист с поет ангажимент да разнася положителна нагласа за нашата действителност от 1-2 месеца и загърбва проблемите. Според него всичко е на 6.Давайте ухо, когато говори. Медиите доста често го пускат. Вероятно дабре си плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 15
MZ/X
преди 7 години
Единна данъчна основа не означава непременно равни данъци, а равни правила за облагане с данъци! В Ирландия например по специални споразумения с чужди компании им намаляват данъчната основа. Епъл вместо 12,5% данък е платил 0,005% данък. Къде е о,005% данък, къде са българските 10% и с с какво точно ще загубим от конкурентноспособността ако има равна данъчна основа? България не само няма да загуби, а напротив ще спечели от подобно правило!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 4
bgMan
преди 7 години
Не, хич не е добра идея.Единна данъчна ставка при еднакво заплащане на труда и сходна производителност на труда при всички. Само тогава, иначе не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още