IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Svenska Dagbladet: Зад кулисите ЕС активно разговаря с Москва

Русия съвсем не прилича на държава, изолирана от европейските лидери, пише шведското издание

18:23 | 04.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Въпреки всички изявления за изолацията на Русия, повечето страни от ЕС активно контактуват с Москва, пише руската агенция РИА Новости, позовавайки се на шведското издание Svenska Dagbladet.

Официално страните от общността са в единен фронт по отношение на санкциите. Но зад кулисите такова единство липсва. Доказателство за това е последният Европейски съвет. Лидерите на общността не успяха да се разберат за нови санкции срещу Русия, този път заради участието й във военните действия в Сирия.

От 2014 година, когато Брюксел наложи сериозни санкции срещу Москва, представители на 20 държави от ЕС са контактували на различно ниво със свои колеги в Русия. Шестима лидери на европейски държави - на Чехия, Франция, Кипър, Австрия, Финландия и Гърция, са се срещали с руския президент Владимир Путин.

Финландският президент дори прие Путин в своята лятна резиденция. На посещение в Москва са били представители на България, Словакия, Италия, Унгария, Люксембург и самият канцлер на Германия - Ангела Меркел.

За двете години, в които реториката на Брюксел срещу Русия се ожесточава, е имало поне 40 срещи между представители на страни от ЕС с руски чиновници на всякакво ниво. Така Русия съвсем не прилича на държава в изолация.

ЕС наложи санкции срещу Русия през лятото на 2014 година, а в отговор Москва забрани вноса на храни и селскостопански продукти от западните страни. Брюксел наложи ограниченията заради инвазията на Русия в Украйна и анексирането на Крим. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още