IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната индустрия в Норвегия планира намаляване на инвестициите си за 2017 г.

Компаниите продължават битката си със срива на цените на черното злато

16:15 | 23.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Петролните и газовите компании, опериращи в Норвегия – най-големия производител на петрол в Западна Европа, са намалили инвестиционните си прогнози за 2017 г., докато продължават битката си със срива на цените на петрола, коментира Bloomberg.

Очаква се компаниите да инвестират 147 млрд. крони (над 16,2 млрд. евро) за годината, което е с 3,6% по-малко спрямо предишната оценка, сочи тримесечно проучване, публикувано в сряда, от статистическата служба на Норвегия. Страната е напът да отбележи трета поредна година на спад на инвестициите, като разходите през тази година вероятно ще са 169 млрд. крони.

По-ниската прогноза за разходите през 2017 г. се „дължи основно на по-ниските оценки за проучвания, както и на затваряния и ликвидирания“, казва статистическата служба в свое изявление. „Проекти за проучване на кладенци и за ликвидиране, първоначално планирани за 2017 г., сега се отлагат“.

Петролните компании отлагат проекти за разработване и за проучвания в Норвегия и на други места, за да устоят на спада на цените на петрола, започнал през 2014 г. Над 40 хил. работни места са били съкратени от крайбрежния добив на петрол в Норвегия, сочи DNB ASA, като според проучване безработицата е достигнала до 20-годишен връх през лятото.

Макар че централната банка понижи лихвените проценти до рекорден минимум, спадът принуди правителството тази година да прибегне за пръв път до държавния си фонд, възлизащ на 860 млрд. долара. Правителството се възползва повече от петролното си богатство на фона на намаляващата печалба от производство на нефтени продукти.

В изявлението на статистическа служба на Норвегия от сряда се казва, че данните за натрупаните петролни и газови инвестиции и оценките за разходите са били коригирани нагоре за периода 2013-2017 г. заради по-ниски първоначални данни в отчетите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още