IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Популистките движения заплашват европейската интеграция

Според председателя на ЕЦБ въпроси като имиграцията и сигурността са наднационални и изискват общ отговор

14:10 | 30.11.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Възходът на популистките движения заплашва европейската интеграция и усилията да се намери общ отговор на опасенията около имиграцията, сигурността и други общи проблеми, коментира председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в интервю за испанския вестник El Pais, цитирано от Ройтерс.

Драги казва, че основните тревоги на гражданите на Европейския съюз (ЕС) „в момента са имиграцията, мерките за сигурност и борба с тероризма, отбраната и защитата на границите“.

Всичко те са наднационални въпроси, които изискват общ отговор. Европейската интеграция е подходящ отговор, но тя стана много по-слаба напоследък, отчасти заради популистките движения“, добавя той.

Драги не назовава конкретни партии. Серия от движения обаче разтърсват политическия небосклон, включително британската UKIP, която подкрепяше излизането на Великобритания от ЕС, и френската Национален фронт, която иска собствен референдум за напускане на Съюза.

Предвид предстоящите избори във Франция, Германия и Холандия - три държави от ЕС, които отчитат сериозен възход на популистките движения, се увеличава рискът управляващите партии да изместят фокуса си от нужните структурни реформи и да оставят тежкото бреме за насърчаване на растежа върху плещите на ЕЦБ.

Коментарите на Драги, които подкрепят интеграцията като отговор на опасенията около сигурността, излизат в момент, в който Европейската комисия (ЕК) трябва да представи най-големия си план за ревитализиране на отбранителната индустрия за 96 млрд. евро чрез нов съвместен фонд за изследвания.

Драги предупреждава, че колкото по-дълго продължават разговорите около излизането на Великобритания от ЕС, толкова повече политическата несигурност ще се засилва.Взимането на решения от инвеститорите и други икономически агенти във Великобритания ще бъде все по-трудно. Влиянието на курса ще бъде по-силно върху страната, отколкото върху ЕС и еврозоната, но Великобритания със сигурност е голяма икономика, затова ще има последствия и върху нас“, посочва той.

Драги отказва да коментира предстоящите избори и референдума за промени в конституцията на Италия, повтаряйки линията на ЕЦБ за поддържането на ценова стабилност в паричния съюз.

Това, което знаем, е че имаме цел, която е ценова стабилност, и имаме инструментите да постигнем това. Как най-добре можем да допринесем за доверието и стабилността? Като изпълняваме този мандат“, казва той.

Банката намали лихвените проценти до рекордно ниски нива и предоставя безпрецедентни стимули вече в продължение на няколко години. Следващия месец централната банка на еврозоната ще реши дали да удължи програмата си за изкупуване на активи за 1,74 трлн. евро след март 2017 г., за да продължи да подкрепя растежа и инфлацията.

Бих казал, че въпреки множеството кризи през последните 6-7 години, ще продължим да насочваме кораба през този мандат. Очакваме инфлацията да се завърне към нашата цел от близо 2% до 2018-2019 г.“, казва Драги, повтаряйки коментарите и на други членове на ЕЦБ.

Централната банка на еврозоната не успява да постигне целевата си инфлация вече повече от 3 години. Тя ще представи първоначалните си прогнози за 2019 г. на 8 декември, като ще актуализира и по-ранните си очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Централната банка на еврозоната не успя да направи нищо и преди вълната от "популизъм" , която Меркел отключи канейки всичката *** от Азия и Африка да заповяда в Германия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Г-н Драги не вижда собствената си слабост, че не зачита наличие на сгрешена европейска парична система (която е водещият причинител за актуални злини), ала е с поведение да обвинява някой друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
Инвестор, не ме оставихте с кеф да набия минуса на michaelis 12. Изтрили сте му поста. Сложих му го ей така, по навик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
Инвестор, не ме оставихте с кеф да набия минуса на michaelis 12. Изтрили сте му поста. Сложих му го ей така, по навик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a communist.Dom Helder CamaraBrazilian archbishop of Olinda and Recife
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Вашата некадърност Драго доведоха популистите на мода... прав си за проблема, но причината още не искате да е видите ... и това си е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
ДХДО
преди 7 години
"Популистките движения заплашват европейската интеграция"... и европейската интеграция е заплашена и топлите местенца на марионетки , като тоа на снимката, че и плановете на баш-европейските интегратори, които стоят зад Драги и Други мушмороци са заплашени ... въобще идат времена на голем уплах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още