IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото финансово министерство подготвя данъчна амнистия

По данни на EY в Гърция годишно се укриват данъци на стойност около 16 млрд. евро

10:30 | 21.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Министерството на финансите на Гърция подготвя закон за данъчна амнистия, съобщава "Катимерини". Така ще бъде дадена възможност на физически и юридически лица, които са укрили данъци и такси към държавата, да ги обявят и платят, без да бъдат санкционирани.

Текстовете предвиждат след обявяването на укрити задължения данъкоплатците да имат 30-дневен срок за тяхното изплащане. Ще има възможност и за разсрочено плащане - за 12 или 24 месеца. Те ще трябва да платят поне 30% от дължимите данъци по укритите доходи. В отделни случаи данъкоплатците ще трябва да платят до 60% от "спестените" задължения.

Предвидени са и глоби върху неплатените данъци, които ще зависят от закъснението при обявяването на задълженията. Те ще могат да достигнат до 25% от дължимите данъци при декларации, подадени със закъснение от над 15 години.

Декларирането на укрити данъци обаче не означава, че физическите и юридическите лица няма да бъдат подлагани на допълнителни проверки за която и да е финансова година, посочва още изданието.

Изданието Greek Reporter цитира данни на EY, според които годишно в Гърция се укриват около 16 млрд. евро данъци, или между 1,9% и 4,7% от брутния вътрешен продукт на страната. Според анализаторите основната причина за това е усложнената данъчна система на страната, както и данъчните облекчения, които подсказват нежеланието на управляващите да се справят с проблема.

През тази година правителството отчете преизпълнение на данъчните приходи, което позволи натрупването на 6,5 млрд. евро бюджетен излишък към края на октомври. Част от тези средства ще се използват за подкрепа на пенсионерите преди Коледа.

По-късно днес парламента трябва да гласува и отлагане на данъчните облекчения за острови в Егейско море. Те предвиждат ДДС в размер на 17%, докато в останалите части от Гърция данъкът е в размер на 24 на сто. Мярката е с цел подкрепа на тези острови, които са засегнати от бежанската вълна към страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още