IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

British Airways се размина със стачка по Коледа

Бордовият персонал е недоволен от ниски заплащания за част от служителите

16:08 | 23.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската авиокомпания British Airways се размина със стачка на своя бордови персонал през Коледа, предава DPA.
Компанията е представила нова оферта, която трябва да се гласува от служителите, съобщава профсъюзът Unite в Лондон. Затова планираната по-рано стачка се отлага за известно време.

Двете страни преговарят за заплати на служителите, работещи за компанията от 2010 г. насам. В момента те печелят по-малко, отколкото техните колеги. 



Според синдиката британската авиокомпания е обявявала свободни места за служители с годишни заплати 21 хил. - 25 хил. паунда (около 25 хил. до 29 хил. евро). В действителност обаче много от служителите са получили начална заплата от не повече от 12 хил. паунда на година и по 3 паунда на летателен час. Затова по данни на синдиката редица служители са били принудени да приемат и допълнителна работа, за да свържат двата края, а други са ходили на работа дори болни. Това, според Unite, крие и риск за сигурността на полетите. 

Преди седмица синдикатът Unite съобщи, че членовете му единодушно са гласували да спрат работа на 25 и 26 декември заради спор за заплащането на труда им. Огромен дял от служителите на екипажите (почти 84%) твърдят, че са подложени на постоянен стрес и депресия след започване на работа в компанията, преди всичко заради високата натовареност и ниските финансови условия, при които работят, се казва в изявление на синдиката.

В съобщение на British Airways по този повод се използваха остри критики, като „предварително пресметнат, безсърдечен и напълно ненужен протест". Авиокомпанията заяви тогава, че ще стори всичко възможно клиентите ѝ да летят, "за да не се провалят коледните им планове".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още