IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масовият гроб Средиземно море

През тази година се удавиха рекорден брой бежанци - над 5000 души

17:40 | 23.12.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

Над 5000 души се удавиха през 2016 г. в Средиземно море, опитвайки се да достигнат Европа, като това представлява рекорден брой. През 2015 г. техният брой е бил 3771, предава Deutsche Welle, позовавайки се на данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) .

В четвъртък се удавиха над 100 души, след като 2 надуваеми лодки, пълни с мигранти, се преобърнаха при два отделни инцидента, съобщават италианските власти. При първия инцидент бяха спасени 63 от намиращите се на борда между 120 и 140 души. От втората лодка бяха спасени около 80 души, а около 40 се водят изчезнали.

„В момента морето е бурно, а времето е зимно. Ако една лодка се обърне, човек има много малки шансове да оцелее“, казва говорителят на Международна организация за миграция (МОМ) Джон Милман.

След двата инцидента с лодки броят на удавилите се в Средиземно море през тази година достигна 5 хил., заяви Милман на пресконференция в Женева.

През тази година броят на удавилите се се е повишил значително, тъй като трафикантите на хора използват лодки с по-лошо качество, смята говорителят на ВКБООН Уилям Спиндлър. Също така повече лодки са се отправили към Европа, а времето е било много лошо.

Според статистика на МОМ Missing Migrants тази година са загинали над 7274 бежанци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
некой да ги е карал да плуват ? да стоят дома и нема се давят ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Ми като няма табели по африканския бряг "Не влизай , може да не излезеш !"...а пък Сорос ги лъже чернокафявите , че като стигнат Германия им се полага къща и жена , може и магазин ...пък те ако стигнат , като видят че не е тъй, много се разсърдват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още