IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как гръцкият финансов министър убеди Еврогрупата отново да преговаря за дълга

Подновяването на разговорите притесни опозицията, че правителството е приело допълнителни ангажименти

17:35 | 27.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Евклид Цакалотос (в средата) и Алексис Ципрас. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Евклид Цакалотос (в средата) и Алексис Ципрас. Снимка: архив Ройтерс

Броени часове преди Коледа Еврогрупата съобщи, че преговорите за краткосрочните мерки за дълга на Гърция ще бъдат възобновени. Разговорите бяха замразени, когато премиерът Алексис Ципрас съобщи, че ще раздаде коледни бонуси за пенсионерите и ще отложи увеличаването на ДДС за острови в Егейско море, които пострадаха от бежанската вълна.

Мярката смути кредиторите, напомняйки им старите време, когато Атина щедро раздаваше бонуси за сметка на бюджетен дефицит. Сега обаче правителството ще използва пари от преизпълнението на приходите. Затова и Атина настоява, че мярката не нарушава постигнатите споразумения.

В крайна сметка кредиторите бяха убедени да продължат разговорите за облекчаване на дълга от едно писмо на финансовия министър Евклид Цакалотос.

След като стана ясно, че преговорите по казуса ще се водят в началото на януари, от опозицията в Гърция разкритикуваха остро поведението на правителството, смятайки че страната е поела допълнителни ангажименти, за да получи разрешение за коледните бонуси.

В "Неа демократиа" определиха премиерът Алексис Ципрас като "най-добрия съюзник на някои европейските екстремисти, желаещи да оставят Гърция в безкрайна бедност". Според основната опозиционна партия премиерът на страната би направил всичко, за да остане на власт, пише Ana Mpa.

ПАСОК пък внесоха въпрос до Евклид Цакалотос в парламента, свързан с писмото, и призоваха финансовото министерство да го публикува.

В крайна сметка съдържанието на писмото на Цакалотос до кредиторите, изпратено на 20 декември до директора на Европейския стабилизационен механизъм (ESM) Клаус Реглинг и до ръководителя на Еврогрупата Йерун Диселблум, беше публикувано, пише "Катимерини".

В него финансовият министър уточнява позицията на гръцкото правителство по казуса и уверява, че подкрепата за пенсионерите ще бъде еднократна. "Това беше ясно заявено и от премиера Алексис Ципрас, и от мен самия", пише Цакалотос.

Мярката за островите, засегнати от бежанската криза, пък ще е валидна само за 2017 година и е предвидена в бюджета.

Гръцкият финансов министър потвърждава ангажиментите, които е поела страната, за бюджетен излишък от 1,75% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2017 година и от 3,5% през 2018 година.

Той припомня още, че краткосрочните мерки за облекчението на гръцкия дълг са обвързани с първия преглед на спасителната за Гърция програма, който беше успешно приключен преди месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Днес Гърция страда, защото е с грешно управление на прилагана парична система.Истината е, ако не се допускаше тази фатална грешка Гърция нямаше да има сегашни дългове.При запазване на грешно управление на парична система в Гърция се развива потенциал за множество катастрофални кризи със съпътстващи болезнени злини.Някои разчитат гръцките политици да спасят Гърция от актуални злини. Това е невъзможно, защото водещата причина за сегашни трудности не е в тяхна компетентност. Сега гръцките политици са със съдба на жертви и подсигуряван провал.За спасение на Гърция е необходимо подобрено управление на прилагана парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още