IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговарящият на ЕС за Brexit иска специална сделка с британския финансов сектор

Според Мишел Барние това ще позволи на континента да продължи да получава кредити

17:32 | 14.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Главният преговарящ на ЕС за Brexit, французинът Мишел Барние, е заявил пред евродепутати, че трябва да сключат специално споразумение с британския финансов сектор, за да може континентът да продължи да получава кредити, съобщава в. "Гардиън", цитиран от Франс прес.

Барние обяснил на депутатите, че трябва да се гарантира на банките, компаниите и правителствата на останалите 27 страни членки на ЕС, че ще продължат да имат достъп до лондонското Сити - бизнес квартала на британската столица, след излизането на Великобритания от Евросъюза. Това гласи непубликуван протокол от изявлението на Барние, до който "Гардиън" е получил достъп.

Говорител на Европейската комисия увери "Гардиън", че протоколът не отразява коректно думите на Барние.

Досега французинът поддържаше много твърда позиция по преговорите за Brexit, отбелязва АФП.

В послание в Twitter преговарящият уточни, че не говори за споразумение с лондонското Сити. "ЕС трябва да прояви особено внимание за опасността от финансова нестабилност, а не споразумение да има достъп до Ситито", посочва той.

Европейските ръководители гледат на лондонския финансов сектор като на потенциална слабост в преговорите за британците, които ще искат докрай да защитават това "бижу" на своята икономика и да поддържат трансграничен обмен с континента.

"Ще е необходима много специфична работа в тази област", заявява Барние според протокола. "Ще има специално отношение. Ще трябва да се работи извън рамките на преговорите (. . .), за да се избегне финансова нестабилност", е казал той.

Управителят на британската централна банка Марк Карни предупреди във вторник, че Европа също може да загуби много, ако не се постигне споразумение - мнение, което явно се споделя от Барние, посочва "Гардиън".

Карни заяви пред британски депутати, че има "повече рискове от финансова нестабилност на континента в краткосрочен план, при преходен период, отколкото за Великобритания".

Той подчерта, че три четвърти от валутните операции на континента, половината от заемите и половината от борсовите трансакции се извършват в Лондон. Централният банкер предупреди освен това, че евентуално изолиране от Лондон би могло да доведе до поскъпване на капитала и да има сериозни последици за европейските банки, компании и правителства.

От своя страна Барние отново изтъкна, че ЕС няма да остави Великобритания да си осигури Brexit"с меню по избор" по време на процедурата на развод с Евросъюза.

Влиятелна група британски парламентаристи - многопартийната комисия за Brexit - поиска днес министър-председателят Тереза Мей да публикува до средата на февруари плана си за напускане на ЕС, притискайки я да подготви споразумение за преходен период, за да се намали неяснотата за предприятията.

Според комисията за Brexit правителството трябва да се опита да запази достъпа на британския финансов сектор до европейския пазар в полза на двете страни. Комисията предупреди и за опасност от възстановяване на митата в други сектори на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още